mikomysz07 Napisano 15 Grudzień 2013 Autor Napisano 15 Grudzień 2013 Witam, czy mógłby mi ktoś napisać dokładną nazwę tego kamienia i co on oznacza? Słyszałam że jest to kamień poligonowy ale dokładnie nie wiem, gdyż jest to oznaczenie ze starych map.Z góry dziękuję
Lonewolf Napisano 16 Grudzień 2013 Napisano 16 Grudzień 2013 Wygląda jak oznaczenie punktu poligonowego z zarysów pomiarowych pruskich. Punkt poligonowy to punkt o ustalonych współrzędnych pomierzonych z podwyższona dokładnością. W oparciu o te punkty wykonywano dalsze pomiary najczęściej metoda domiarów prostokątnych. Daj więcej tej mapy to cos więcej powiem bo z róznych rejonów oznaczenia moga sie różnic.
krzysiek9559 Napisano 16 Grudzień 2013 Napisano 16 Grudzień 2013 Witam serdecznie. Może odnośnik tzw punkt poligonowy niektórym wzbudza wyobraźnię militarną, ale to nie ma nic wspólnego z poligonem militarnym. Jest to poprostu jeden z punktów pomiarowych, może naniesionych na mapę a w miejscu pomiaru montuje się tak zwany reper, by następnym razem z tego samego punktu dokonywać pomiar. Myślę że w dość prosty sposób objaśniłem co to jest punkt poligonowy. Nie mylić z poligonem wojskowym.
krzysiek9559 Napisano 16 Grudzień 2013 Napisano 16 Grudzień 2013 Lonewolf dość dokładniej językiem geologa to tłumaczy.
jarzabek Napisano 16 Grudzień 2013 Napisano 16 Grudzień 2013 ojj krzysiek chyba nie geologa bo on raczej z geodezją ma mniej do czynienia :)
krzysiek9559 Napisano 16 Grudzień 2013 Napisano 16 Grudzień 2013 Ale ma zielone pojęcie jak się wykonuje pomiary siatki poligonowej.
krzysiek9559 Napisano 16 Grudzień 2013 Napisano 16 Grudzień 2013 To jest tak zwane myślenie zauroczenia, co inne się myśli co inne się pisze ale wiemy o co chodzi. Jarząbek pokłon zwracam honor.
jarzabek Napisano 16 Grudzień 2013 Napisano 16 Grudzień 2013 poza tym będac bardziej szczegółowym w geodezji mamy-wysokościową (X,Y,Z) osnowę geodezyjną do której zaliczamy repery-poziomą (X,Y) osnowę geodezyjną do której zaliczamy znaki z plastiku, metalu lub inny materiał trwale połączony z podłożem w tym również słupki betonowe. inną formą mogą być niestabilizowane najczęściej punkty (tzw. koty) w miejscach charakterystycznych, np. skrzyżowania dróg, dominujące wzniesienia. na polskich mapach przedstawiane są te koty w formie czarnych kropek z opisem wysokości.
krzysiek9559 Napisano 16 Grudzień 2013 Napisano 16 Grudzień 2013 Język geodety co mi pomiary na TBM-ie wykonywał
Lonewolf Napisano 17 Grudzień 2013 Napisano 17 Grudzień 2013 krzysiek9559 w miejscu pomiaru montuje się tak zwany reper, by następnym razem z tego samego punktu dokonywać pomiar."Reper to reper punkt o określonej wysokości H(Z)czasem z określonymi w przybliżeniu współrzędnymiPoligon to poligon punkt osnowy poziomej X Y czasem ma określona wysokość z mniejsza dokładnością niz reper jednak co powiat to obyczaj generalnie repery wysokość a poligony współrzędne.
krzysiek9559 Napisano 17 Grudzień 2013 Napisano 17 Grudzień 2013 Ja w dotychczasowym życiu to styczność z typowymi pomiarami geodezyjnymi to miałem w górnictwie i przy budowie metra I i II lini.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.