rotsen5 Napisano 15 Grudzień 2013 Autor Napisano 15 Grudzień 2013 Mam pytanie do fachowców, posiadaczy tego sprzętu. Czy reaguje on na puste przestrzenie w ziemi , może ktoś miał okazje sprawdzić , ja nie miałem. Chodzi mi głównie o jego reakcje. W dwóch miejscach spotkałem się kiedyś z jego dziwną reakcją (delikatnie się odchyliła strzałka i buczenie)na jakiejś tam przestrzeni , raczej nie były to zakłócenia od jakiś tlenków żelaza a całkiem możliwie że coś tam było.
VanWorden Napisano 15 Grudzień 2013 Napisano 15 Grudzień 2013 Njaprawdopodobniej sprzęt Ci się rozstrajał... Funkcja wykrywania pustek a TM800 i tak była kontrowersyjna i ludzie ciągle na to narzekali, więc White's usunął to z TM808. Z drugiej strony teoretycznie można wykryć takie rzeczy poprzez obserwację (nasłuch) tonu wiodącego, gdy zmieni się mineralizacja itd., ale w praktyce jest to niewykonalne bo musiałbyś manewrować z taką precyzją, która jest nieosiągalna w realnym terenie oprócz może idealne płaskiej powierzchni na lodowisku itd ;-)PozdrawiamVW
rotsen5 Napisano 15 Grudzień 2013 Autor Napisano 15 Grudzień 2013 Dzięki VanWorden , ale muszę kiedyś popróbować na jakiejś zasypanej piwnicy. Bo to zachowanie sprzętu było dziwne ,może mamuśka ziemia chciała mi coś powiedzieć ale ja nie umiałem tego odczytać , pozdrawiam.
XII Napisano 15 Grudzień 2013 Napisano 15 Grudzień 2013 Witam,...a czy ktokolwiek czytał ktoś ze zrozumieniem instrukcję tego sprzętu w języku oryginalnym, angielskim? Bo wydaje mi się, że nie. Ta funkcja NIBY wykrywania pustek to nie jest funkcja wykrywania pustek! ...i nigdy nią nie była! Skąd te domniemania w ogóle?! Zła interpretacja manuala nic innego. Funkcja która na panelu we wcześniejszych wersjach tego sprzętu była opisana jako Cave" czyli jaskinia i nie wiem kto i kiedy wpadł na pomysł, że ów funkcja jest do wykrywania jaskini, pustek ale to był błąd powielany po dziś dzień zresztą :D Funkcja cave służyła do wyłączania mechanizmu dostrajania do gruntu. Z reguły w jaskiniach nie występuje mineralizacja gleby i w tym przypadku nie potrzebny jest mechanizm który osłabia zasięg - takie było założenie twórców tego sprzętu implementując wyłącznik manualnego strojenia do gruntu przy tym ustawiając ten parametr na minimum nieosiągalnym po przez sam potencjometr.Jednym słowem ;) funkcja która byłą zalecana do poszukiwań w jaskiniach, grotach, pieczarach, a nie do wyszukiwania pustek drodzy koledzy :)Zdrów!
Dimon Napisano 16 Grudzień 2013 Napisano 16 Grudzień 2013 Ja gdzieś czytałem że na Cave jest inna częstotliwość, więc ni jak by sie to miałeo do tego że w jaskini nie ma mineralizacji. Zresztą na Cave słabo ciągnie stal za to kolory tak samo. Więc z tą częstotlwością coś jest.
VanWorden Napisano 17 Grudzień 2013 Napisano 17 Grudzień 2013 XII - polecam spróbować naprawdę sobie przetłumaczyć instrukcję a nie opowiadać banialuki o poszukiwaniach w jaskiniach i pieczarach:)) Jak najbardziej ta funkcja służyła do wyłapywania potencjalnych pustek, teoretycznie wychwytywanych poprzez odnotowalną drastyczną zmianę mineralizacji. Taka była teoria, w praktyce wyglądało to różnie ale powiedzmy, że można było z tym pracować. TM800 tak naprawdę wytwarzała dla Whitesa firma Discovery. White's w końcu się z nimi nie dogadał, skopiował starszy i nie tak dobry schemat z jednym zamiast dwóch SATów i oczywiście bez CAVE. Discovery robiła swój sprzęt pod nazwą TF-900 i ten jest znacznie lepszy od TM808.PozdrawiamVW
Klucznik Napisano 22 Grudzień 2013 Napisano 22 Grudzień 2013 Wlasnie z funkcją cave chodze jak spodziewam sie duzego koloru,jest w tej funkcji znacznie czulszy na kolor.Własnie jak WV napisal zmniejszenie radykalne mineralizacji na cave skutkuje tez lepszym wykrywaniem duzego koloru.Kupilem tez TF900 bo mial miec kwarcową stabilizacje nadajnika i odbiornika,nie zauwazylem rożnic.Wszedlem ponownie w TM808 bo ma nowoczesniejszą elektronikę.Ale tez pora aby Whites zrobil wreszcie stabilny sprzet tego typu,bo jest bardzo przydatny do specjalistycznych poszukiwań.Co do sporu to obydwaj Panowie macie rację.K. z K.
Dimon Napisano 24 Grudzień 2013 Napisano 24 Grudzień 2013 Ja robie to tak jak sygnał jest ledwo słyszalny, przełaczam na cave i sprawdzam sygnał na tej funkcji robi sie silniejszy wiem że leży kolor. Sprawdzone w praktyce wtedy na metrze leży manierka. Jak sygnału nie ma na cave lub też słabiutki bądz wcale go niema to przeważnie wykopie metalową puszke.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.