Akubadzia Napisano 4 Grudzień 2013 Autor Napisano 4 Grudzień 2013 Witam, proszę o pomoc w identyfikacji.
aplyger Napisano 15 Grudzień 2013 Napisano 15 Grudzień 2013 Znowu trochę wpatrywałem się w ten napis, bo nie daje mi spokoju, jak każda zagadka :) Wydumałem, że ostatni wyraz to nie sahan" lecz sahib" ( صاحب ), tyle że nie zaznaczono kropeczki pod B". Sahib to po arabsku pan, właściciel". Tak więc cały napis wyglądałby następująco:عمل على صاحبco by się tłumaczyło: Pracował dla Pana..." i tutaj trzy kropki, gdyż prawdopodobnie ten mały napisik w owalu, który następuje po tym zdaniu, to imię owego Pana, czyli właściciela broni. Jeśli uda się odczytać to imię, to być może dowiemy się przynajmniej, z jakiego regionu pochodzi jatagan, ale co do datowania to jestem bardzo sceptyczny.
aplyger Napisano 6 Grudzień 2013 Napisano 6 Grudzień 2013 Kurczę, stary, nic nie widać na tych nowych fotkach. To już więcej widać na tej starszej, którą wkleiłem obok, tyle że brak na niej początku napisu (z prawej strony). Postaraj się zrobić taką fotkę jak ta obok, ale żeby było widać cały napis. Jeśli nie możesz złapać ostrości, to zrób dwie fotki, które razem obejmą cały napis. Dam radę go odczytać, jeśli będą dobre fotki. Może dowiemy się, kto był właścicielem, gdyż na jataganach często grawerowano imiona. Ta broń jest bardzo piękna, wygląda na użytkową, a nie paradny badziew, który można na przykład kupić na Bałkanach.
aplyger Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 Wyłożę tu pokrótce metodę stopniowego odczytywania tego imienia metodą prób i błędów. Nie sądzę, by kogoś to zainteresowało, ale w przyszłości może komuś się przyda. Otóż pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to obecność dwóch alifów, czyli pierwszej w alfabecie literki, wyglądającej jak pionowa kreseczka: ا. Pierwszy z alifów może oznaczać krótkie A lub I, albo długie A. Drugi alif musi być długim A, jako że w środku wyrazu nie zaznacza się krótkich samogłosek, jeno długie-w tym wypadku jest to A, gdyż długie I oraz U oznacza się innymi znakami. Niestety, rzemieślnik nie wyrył znaków diakrytycznych, nie wiedziałem więc, na jaką literę zaczyna się imię. Powinna tam być tzw. hamza", czyli znaczek ﺀ. Jeśli jest ona nad alifem, wtedy jest to A: أ. Jeśli zaś pod alifem, wtenczas jest to I: إ. cdn
aplyger Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 Druga literka, którą wypatrzyły moje bystre oczy, to właściwie nie literka, lecz zwana ligatura", czyli połączenie L z alifem jako długim A- co razem daje LA, a w oryginale wygląda tak ﻻ. Patrz- rycina zamieszczona obok. Wkrótce okazało się, jak srodze się pomyliłem i zboczyłem na manowce, ale o tym za chwilę.
rodan Napisano 4 Grudzień 2013 Napisano 4 Grudzień 2013 Dzięki.Ale głownia i rękojeść,jakby z innej beczki?
aplyger Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 Kolejny widoczny znaczek zaznaczyłem na fotce obok. W zależności od tego, ile kropek zamieścilibyśmy nad i pod, można by go odczytać jako: bar, bir, nar, nir, tab, tib, nab, nib, naz, niz, baz, biz, taz, tiz. I bądź tu teraz mądry. Wiedziałem więc tyle, że imię zawiera dwa alify i ligaturę LA, usiłowałem więc dopasować to do jakiegoś znanego mi arabskiego imienia, ale nijak mi to nie wychodziło. Przełamanie impasu nastąpiło w najbardziej nieoczekiwanym momencie, kiedy ujrzałem pewną rzecz wprost olśniewająco. cdn
torba5 Napisano 4 Grudzień 2013 Napisano 4 Grudzień 2013 czy ja wiem to w sumie trudny temat ,a zdjęcia też takie sobie
aplyger Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 Wpatrywałem się zniechęcony w kółeczko (zaznaczyłem obok na fotce) i smętnie zastanawiałem się co to u licha jest. I wtem przypomniało mi się, że przecież tak wygląda w niektórych stylach kaligrafii litera H łącząca się z literą następną! Tak więc to, co początkowo wziąłem za ligaturę LA nie było nią, gdyż LA nie może się łączyć z żadną inną literą. Co to więc za znak, który połączony jest z H? Odpowiedź ujrzałem w całej jaskrawości, gdy przekręciłem zdjęcie o 90 stopni. To było M.
aplyger Napisano 4 Grudzień 2013 Napisano 4 Grudzień 2013 Są na nim arabskie napisy, ale zdjęcie zrobiłeś kiepskie, napisu nie widać od początku i jest niewyraźny. Zrób fotkę napisu w całości.
aplyger Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 Miałem już teraz wystarczająco dużo danych. Imię zaczyna się na samogłoskę, zawiera w środku długie A i kończy się na HM, lub też HIM, jeśli dodamy dwie kropeczki. Takie imię może być tylko jedno: IBRAHIM. Wystarczy dodać wszystkie znaki diakrytyczne (patrz fotka obok) by pan Ibrahim ukazał nam swe imię w całej okazałości.
aplyger Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 Na potwierdzenie- przykład bardzo podobnego rozwiązania kaligraficznego imienia IBRAHIM, w stylu sulus". Proszę zwrócić uwagę na zakręcony ogonek M, który na naszym jataganie jest prosty, oraz na literkę H w kształcie motylka, na jataganie uproszczoną do kształtu kółeczka.
Pytanie
Akubadzia
Witam, proszę o pomoc w identyfikacji.
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.