Akubadzia Napisano 4 Grudzień 2013 Autor Napisano 4 Grudzień 2013 Witam, proszę o pomoc w identyfikacji.
aplyger Napisano 4 Styczeń 2014 Napisano 4 Styczeń 2014 W końcu udało mi się odczytać imię właściciela. Był nim niejaki IBRAHIM. Napis w całości wygląda więc jak idzie:عمل على صاحب إبراهيمPRACOWAŁ DLA PANA IBRAHIMABrak znaków diakrytycznych (co srodze utrudniło mi odczytanie napisu) sugerowałby, że jatagan jest dość stary. Szerzej o problemach z lekcją grawerunku na głowni i ciekawych aspektach lingwistycznych związanych ze specyficzną kaligrafią wypowiem się wkrótce (prawdopodobnie dnia jutrzejszego), gdyż teraz udaję się na spoczynek.
aplyger Napisano 9 Grudzień 2013 Napisano 9 Grudzień 2013 Oj, nie jest łatwo. Większy napis, jak mi się wydaje, wygląda tak: عمل على صاحا czyli amal 'ala sahan". O ile ten zawijas nad alifem w sahan" nie jest jakąś literą, ale raczej nie, bo alif nigdy nie łączy się z następującą po nim literą, choć w takich ozdobnych napisach jest to możliwe. Amal" to praca (bez rodzajnika Al), ewentualnie forma czasownika pracować". 'Ala" to a", ale problem jest z ostatnim wyrazem. Mam wrażenie, że ma on związek z krzykiem", być może to masdar od krzyczeć"- saha". Gdyby tak było w istocie, to cały napis znaczyłby mniej więcej pracował na krzyk" (w domyśle- przerażenia), w sensie że wzbudzał przerażenie", siał postrach". Nie daję jednak głowy że odczytałem poprawnie, gdyż będąc na zesłaniu, pozbawion jestem moich arabskich słowników. Gdym je tutaj miał, mógłbym ustalić coś bardziej pewnego. No i jest jeszcze ten mniejszy napis, w owalu, zajmę się nim później.
Akubadzia Napisano 4 Grudzień 2013 Autor Napisano 4 Grudzień 2013 Witam, proszę o pomoc w identyfikacji.
Akubadzia Napisano 9 Grudzień 2013 Autor Napisano 9 Grudzień 2013 Aplyger, dziękuję za pomoc, wrzucam jeszcze dwie fotki napisu.
Pytanie
Akubadzia
Witam, proszę o pomoc w identyfikacji.
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.