johnus31 Napisano 1 Grudzień 2013 Autor Napisano 1 Grudzień 2013 Witam. Posiadam takową ołowianą monetkę, na której niestety nic nie widać. Jest kompletnie wytarta, ale jej kształt przypomina monetkę. Widać że było coś na niej odciśnięte, bo ma zapadnięty brzeg, jakby taka wypływka". Moje pytanie brzmi, czy takie ołowiane monetki były bite w Polsce? I jakie to były lata? Czy może szukać raczej w monetkach zagranicznych i bardzo starych? Przeczytałem gdzieś że ktoś znalazł taką monetkę i okazało się że jest na prawdę bardzo dużo warta. Pozdrawiam.
jarzabek Napisano 1 Grudzień 2013 Napisano 1 Grudzień 2013 1. wolalbym widzieć przedmiot do id a nie paluchy i w oddali pilota i inne tło2. ołowiane były tokeny a na podstawie zdjęcia nie wynika, że to jest tohttp://www.colchestertreasurehunting.co.uk/numbers/15thCtokens.htm3. chodzi ci bardziej o id czy o kasę ? jak bardziej o dolarki, to wrzuć na portal aukcyjny, tylko z konkretnymi fotkami.
johnus31 Napisano 1 Grudzień 2013 Autor Napisano 1 Grudzień 2013 Zauważyłem że dużo osób na tym forum jest przewrażliwionych na punkcie wartości materialnych monetek czy innych przedmiotów. Jak tylko coś ktoś napisze o kasie to od razu trzeba zablokować wątek albo wypomnieć autorowi że wszystko co się znajdzie MUSI mieć TYLKO wartość historyczną. Chyba wyraźnie zadałem pytanie, że chodzi mi o lata i kraj produkcji a nie o kase. Fotkę wrzuciłem orientacyjną, żebyscie zobaczyli o czym mowa, bo tam i tak na niej nic nie widać bo jest kompletnie starta i odłamana. I rzeczywiście nie wygląda to zbytnio na tokeny, bo one raczej były grube i mocno odbite. Szukałbym może bardziej w żetonach?
tyfus Napisano 1 Grudzień 2013 Napisano 1 Grudzień 2013 ale nie dziw się proszę... może to fałszywe podejście, bo jak znam życie jest wielu samobójców co sprzedają znajdy z ekstremalnymi opisami/lub bezwzglądnie wykorzystującymi ID z Forum (nie tylko tego)...to, że ktoś opyla czy nie - jego sprawaa to, że ktoś pyta o wartość - u wielu powoduje ostrożność...
pelikan85 Napisano 1 Grudzień 2013 Napisano 1 Grudzień 2013 Pilot więcej warty ;) a swoją drogą na monecie nic nie widać...
GTR34 Napisano 2 Grudzień 2013 Napisano 2 Grudzień 2013 Moze poprostu jakas plomba olowiana, a tak na marginesie nie kazdy sprzedaje to co znajdzie poprostu moze chce wiedziec czy ma cos wartosciowego w swojej kolekcji...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.