Skocz do zawartości
  • 0

łuska włoska, I wojna światowa

maromierz

Pytanie

Napisano

Witam,
posiadam taką łuskę, znalezioną na pozycjach pierwszowojennych.
Długość: 18.5cm
Średnica denka: 5.5cm
Średnica u góry: 4.2cm

Chciałbym się o niej czegoś więcej ( z jakiego działka została wystrzelona, czy działka austriackie były zaopatrywane w tego typu amunicję)
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki gero.
Widziałem ten link. Niestety tamtej łuski też nikt nie zidentyfikował. Tamta łuska ma kryzę, a moja nie,ale faktycznie to ta sama produkcja. Moja jest zapewne starsza.
Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
Napisano
Ciekawe czy to zdobycz wojenna używana przez Austriaków? W każdym razie jak się okazuje chyba niezbyt częste znalezisko, skoro trudno było zidentyfikować. Ta łuska nie dawała mi spokoju przez kilka dni, przerzuciłem wszystkie swoje papiery i niewiele znalazłem poza wzmianką o wymiarze łuski. Dopiero później po kalibrze z tabeli wyszukałem potencjalnego producenta broni i jakoś poszło.
Gratuluję znaleziska.
Napisano

Witam,
posiadam taką łuskę, znalezioną na pozycjach pierwszowojennych.
Długość: 18.5cm
Średnica denka: 5.5cm
Średnica u góry: 4.2cm

Chciałbym się o niej czegoś więcej ( z jakiego działka została wystrzelona, czy działka austriackie były zaopatrywane w tego typu amunicję)
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Napisano
Trudna sprawa. Na którejś z włoskich stron spotkałem się z informacją, że to może być Hotchkiss, ale jakoś nie potrafię dopasować tej długości.
Bardziej prawdopodobne jest, że to łuska do działa Nordenfeld kal. 42 mm (mam w moich materiałach tylko wymiary takiej łuski jako 42X184R, ale bez zdjęcia - i niestety nigdy jej nie widziałem). Podobne identyfikacje znalazłem na zagranicznych forach http://miles.forumcommunity.net/?t=45976112
A informacja, że takie kalibry były stosowane przez armię włoską znajdziesz na tej stronce http://freeforumzone.leonardo.it/lofi/Culatta-di-Proietto/D10401320.html
Napisano
Wydaje mi się, że identyfikacja nie jest już potrzebna, bo jak wcześniej napisałem, jest to łuska do szybkostrzelnego działa 42 mm produkcji Nordenfelt. Stosowana była w nim amunicja 42 x 184R (na rysunku). Działa były stosowane jako uzbrojenie okrętów wojennych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie