Marine_1357 Napisano 24 Listopad 2013 Autor Napisano 24 Listopad 2013 Witam1Chiałbym się pochwalić swoim nowym znleziskiem w temacie fortyfikacji.Około pół godziny temu wróciłem z lasu gdzie znalazłem podczas spaceru popularny Tobruk" czyli ringstand 58c. Niestety na powierzchni jest tylko okrągły otwór. Bunkier znajduje się w lasach nad Zegrzem gdzie jest mnóstwo niemieckch okopów i stanowisk ziemnych ciągną się one na całej długosci kanału królewskiego od jesieni do zimy 1944-45 stał tam front niestety niewiele tam można znaleźć chodzę tem z wykrywką" od 2 lat i nic po za paroma łuskami do mośka, kawałek taśmy do browninga 12,7, łuska flak38 20mm, nakładka gasiennicy jgpz4 i przestrzeloną skrzynką od mg nic nie znalazłem ale foto bunkra zawsze warto pokazać:). Logika nakazuje sadzic że ten bunkier był wybudowany w ramach Festung Warschau pod koniec 1944 właśnie nad Zegrzem przechodziła granica twierdzy.Pozdrawiam
herring Napisano 25 Listopad 2013 Napisano 25 Listopad 2013 A jesteś pewien że to Ringstand 58c a nie Kochbunker o funkcji ringstanda? Kopałeś trochę głębiej?
Marine_1357 Napisano 26 Listopad 2013 Autor Napisano 26 Listopad 2013 Możesz mieć racje ale to się okaże po odkopaniu odsunalem tylko trochę ziemi wokół otworu ale w miare okazji zobacze:-)Pozdro.
HUBERTUS 1656 Napisano 1 Grudzień 2013 Napisano 1 Grudzień 2013 Festung Warschau powstawała jak już Niemcy opuścili pozycje nad Kanałem Królewskim. Ringi masz też w Jabłonnej na wale przeciwpowodziowym. Zdradzisz po której stronie kanłu Królewskiego/obecnie Żerańskiego jest znalezisko?
herring Napisano 1 Grudzień 2013 Napisano 1 Grudzień 2013 Te w Jabłonnej to 1 wojna (o ile myślimy o tym samym)
herring Napisano 1 Grudzień 2013 Napisano 1 Grudzień 2013 A budowle nad kanałem nie musiały miec nic wspólnego z Festung Warschau - mogły powstać wcześniej.
HUBERTUS 1656 Napisano 4 Grudzień 2013 Napisano 4 Grudzień 2013 I wojna ? Opisywał je Przemek Boguszewski
HUBERTUS 1656 Napisano 4 Grudzień 2013 Napisano 4 Grudzień 2013 W sumie Niemcy mieli ponad miesięcdzny zastój na froncie pod Warszawą a nie widać użycia ani ringów ani garnków na pozycjach wokół Pragi. Czyżby zapas garnków Kocha na Dworcu Wschodnim był tylko legendą?
HUBERTUS 1656 Napisano 4 Grudzień 2013 Napisano 4 Grudzień 2013 Chyba konstrukcja ceglana a betonowy tylko strop. Z podobnymi konstrukcjami i uzyciem materiałów spotkałem się na Krecie.
herring Napisano 4 Grudzień 2013 Napisano 4 Grudzień 2013 2013-12-04 13:44:23I wojna ? Opisywał je Przemek Boguszewski"tak, chodzi mo i to. Tylko że obiekty te podobno były w polskiej ewidencji przed II wojną światową (słyszałem to parę lat temu na jednym ze spotkań z udziałem osób z TPF z Warszawy, niestety nie przypomnę sobie kto to mówił. De facto informacja do sprawdzenia)W każdym razie obiekty te nie przypominają żadnych znanych betonowych konstrukcji drugowojennych, a już na pewno nie ringstandy. Bardziej są betonową wersją fortyfikacji ziemnych, które w tej formie były stosowane już wcześniej.2013-12-04 13:49:44Chyba konstrukcja ceglana a betonowy tylko strop. Z podobnymi konstrukcjami i uzyciem materiałów spotkałem się na Krecie." O którym obiekcie mówisz? W Jabłonnej czy o tym nowoodkrytym?Jeżeli chodzi o Kretę, to jest to oddzielna sprawa. Była specjalna instrukcja określająca Kretabauweise", czyli oszczędnościową technologię jaka miała być stosowana dla fortyfikacji na Krecie (mało stali, dużo kamieni).
Marine_1357 Napisano 5 Grudzień 2013 Autor Napisano 5 Grudzień 2013 Witam bunkier jest na wschodnim brzegu kanału Zeranskiego (a właściwie to jest to kanal żeranski czy królewski bo w lato byłem na rowerze i nad kanałem była nowa tablica kanał królewski") byłem ponownie w lesie i już wiem że jest to kochbunker a nie tobruk.Pozdro.
Marine_1357 Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Napisano 8 Grudzień 2013 No chcę to zrobić wiosną przyszłego roku bo terz zima idzie i nieprzyjemnie by się pracowało :\\
tifoso Napisano 8 Grudzień 2013 Napisano 8 Grudzień 2013 Słusznie ;)Jakbyś potrzebował pomocy, daj znać.
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Grudzień 2013 Napisano 13 Grudzień 2013 O którym obiekcie mówisz? W Jabłonnej czy o tym nowoodkrytym?" Niestety Herring póki co nie widziałem garnuszka,a le o garku na wschodnim brzegu już ploteczki chodziły...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.