Marine_1357 Napisano 24 Listopad 2013 Autor Share Napisano 24 Listopad 2013 Witam1Chiałbym się pochwalić swoim nowym znleziskiem w temacie fortyfikacji.Około pół godziny temu wróciłem z lasu gdzie znalazłem podczas spaceru popularny Tobruk" czyli ringstand 58c. Niestety na powierzchni jest tylko okrągły otwór. Bunkier znajduje się w lasach nad Zegrzem gdzie jest mnóstwo niemieckch okopów i stanowisk ziemnych ciągną się one na całej długosci kanału królewskiego od jesieni do zimy 1944-45 stał tam front niestety niewiele tam można znaleźć chodzę tem z wykrywką" od 2 lat i nic po za paroma łuskami do mośka, kawałek taśmy do browninga 12,7, łuska flak38 20mm, nakładka gasiennicy jgpz4 i przestrzeloną skrzynką od mg nic nie znalazłem ale foto bunkra zawsze warto pokazać:). Logika nakazuje sadzic że ten bunkier był wybudowany w ramach Festung Warschau pod koniec 1944 właśnie nad Zegrzem przechodziła granica twierdzy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine_1357 Napisano 24 Listopad 2013 Autor Share Napisano 24 Listopad 2013 Już dodaję fote:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 25 Listopad 2013 Share Napisano 25 Listopad 2013 A jesteś pewien że to Ringstand 58c a nie Kochbunker o funkcji ringstanda? Kopałeś trochę głębiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine_1357 Napisano 26 Listopad 2013 Autor Share Napisano 26 Listopad 2013 Możesz mieć racje ale to się okaże po odkopaniu odsunalem tylko trochę ziemi wokół otworu ale w miare okazji zobacze:-)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 1 Grudzień 2013 Share Napisano 1 Grudzień 2013 Festung Warschau powstawała jak już Niemcy opuścili pozycje nad Kanałem Królewskim. Ringi masz też w Jabłonnej na wale przeciwpowodziowym. Zdradzisz po której stronie kanłu Królewskiego/obecnie Żerańskiego jest znalezisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 1 Grudzień 2013 Share Napisano 1 Grudzień 2013 Te w Jabłonnej to 1 wojna (o ile myślimy o tym samym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 1 Grudzień 2013 Share Napisano 1 Grudzień 2013 A budowle nad kanałem nie musiały miec nic wspólnego z Festung Warschau - mogły powstać wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 4 Grudzień 2013 Share Napisano 4 Grudzień 2013 I wojna ? Opisywał je Przemek Boguszewski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 4 Grudzień 2013 Share Napisano 4 Grudzień 2013 W sumie Niemcy mieli ponad miesięcdzny zastój na froncie pod Warszawą a nie widać użycia ani ringów ani garnków na pozycjach wokół Pragi. Czyżby zapas garnków Kocha na Dworcu Wschodnim był tylko legendą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 4 Grudzień 2013 Share Napisano 4 Grudzień 2013 Chyba konstrukcja ceglana a betonowy tylko strop. Z podobnymi konstrukcjami i uzyciem materiałów spotkałem się na Krecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 4 Grudzień 2013 Share Napisano 4 Grudzień 2013 2013-12-04 13:44:23I wojna ? Opisywał je Przemek Boguszewski"tak, chodzi mo i to. Tylko że obiekty te podobno były w polskiej ewidencji przed II wojną światową (słyszałem to parę lat temu na jednym ze spotkań z udziałem osób z TPF z Warszawy, niestety nie przypomnę sobie kto to mówił. De facto informacja do sprawdzenia)W każdym razie obiekty te nie przypominają żadnych znanych betonowych konstrukcji drugowojennych, a już na pewno nie ringstandy. Bardziej są betonową wersją fortyfikacji ziemnych, które w tej formie były stosowane już wcześniej.2013-12-04 13:49:44Chyba konstrukcja ceglana a betonowy tylko strop. Z podobnymi konstrukcjami i uzyciem materiałów spotkałem się na Krecie." O którym obiekcie mówisz? W Jabłonnej czy o tym nowoodkrytym?Jeżeli chodzi o Kretę, to jest to oddzielna sprawa. Była specjalna instrukcja określająca Kretabauweise", czyli oszczędnościową technologię jaka miała być stosowana dla fortyfikacji na Krecie (mało stali, dużo kamieni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine_1357 Napisano 5 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2013 Witam bunkier jest na wschodnim brzegu kanału Zeranskiego (a właściwie to jest to kanal żeranski czy królewski bo w lato byłem na rowerze i nad kanałem była nowa tablica kanał królewski") byłem ponownie w lesie i już wiem że jest to kochbunker a nie tobruk.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tifoso Napisano 7 Grudzień 2013 Share Napisano 7 Grudzień 2013 To jak - odkopujemy wejście i środek? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine_1357 Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2013 No chcę to zrobić wiosną przyszłego roku bo terz zima idzie i nieprzyjemnie by się pracowało :\\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tifoso Napisano 8 Grudzień 2013 Share Napisano 8 Grudzień 2013 Słusznie ;)Jakbyś potrzebował pomocy, daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 O którym obiekcie mówisz? W Jabłonnej czy o tym nowoodkrytym?" Niestety Herring póki co nie widziałem garnuszka,a le o garku na wschodnim brzegu już ploteczki chodziły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.