OpryskStonki Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 Czy ktoś spotkał się z kopiejką wybitą na cieńszej blasze o połowę niż wszystkie inne takie kopiejki?Średnia z pomiarów grubości większości takich moich kopiejek to mniej więcej 1,2mm natomiast egzemplarz na zdjęciu ma 0,6mm grubości.Zdjęcie nie odzwierciedla niestety faktycznego stanu - wyraźnie dostrzegam większość szczegółów napisów w otoku i nie różnią się biorąc pod uwagę słaby stan blachy od tych 1,2mm.Możliwe że to fals czy bito w 1906 roku kopiejki na blaszce 0,6mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 Rewers.Na awersie i rewersie dostrzegam poszczególne litery na otoku ale niekoniecznie widzę orła na rewersie oraz 1 копейка na awersie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 Na chwilę obecną nie jestem w stanie podać jej wagi ale domniemam, że waży o połowę mniej niż oryginał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 24 Listopad 2013 Share Napisano 24 Listopad 2013 Czasem znajduję takie cieniutkie fenigi. Zawsze są w złym stanie chociaż z grubsza czytelne. Mi się wydaje, że to skutek korozji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 25 Listopad 2013 Autor Share Napisano 25 Listopad 2013 To nie wina erozji. Moneta jest wybita w cienkiej blasze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo.wpl Napisano 25 Listopad 2013 Share Napisano 25 Listopad 2013 bicia zazwyczaj są głębokie a tu rantów zbytnio nie widaćkorozja...wpływ nawozów destrukt .... wydaje się tylko tobie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 27 Listopad 2013 Share Napisano 27 Listopad 2013 Podrabianie wówczas 1 kop. byłoby nieopłacalne ze względów ekonomicznych to jakby obecnie 50 groszówki fałszować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 27 Listopad 2013 Autor Share Napisano 27 Listopad 2013 Dzięki Panowie - faktycznie musiała ją zeżreć gleba. Dziwiło mnie tylko bo reszta z tego pola (piaszczystego) wychodziła idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekboss2102 Napisano 28 Listopad 2013 Share Napisano 28 Listopad 2013 Witam kolegę ja mam w posiadaniu coś podobnego też w kiepskim stanie tak samo cienkie i do kopiejki podobne jutro fotki do porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 29 Listopad 2013 Autor Share Napisano 29 Listopad 2013 O fajnie - czekam na fotki. Nachodzi mnie jeszcze jedno pytanie - skoro rzekoma erozja zjadła powierzchnie monety to czemu nie ruszyła brzegów? Nie ma różnicy w średnicy a tylko w grubości blachy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekboss2102 Napisano 29 Listopad 2013 Share Napisano 29 Listopad 2013 W jeszcze gorszym stanie niż kolegi ale chyba to samo widoczne ;GOD;PO ROSYJSKU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekboss2102 Napisano 29 Listopad 2013 Share Napisano 29 Listopad 2013 Druga strona nie widoczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekboss2102 Napisano 29 Listopad 2013 Share Napisano 29 Listopad 2013 Osobiście bym powiedział że tak były klepane niż erozja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 29 Listopad 2013 Autor Share Napisano 29 Listopad 2013 Twoja ma średnice normalnej kopiejki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekboss2102 Napisano 29 Listopad 2013 Share Napisano 29 Listopad 2013 Dwa milimetry węższa ale jest bardziej zjedzona od twojej całe obrzeże przeżarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 29 Listopad 2013 Autor Share Napisano 29 Listopad 2013 Dlatego obstawiałbym, że jest to takie samo bicie na cienkiej blaszce. Może zrobię lepsze zdjęcia wieczorem mojej to lepiej będzie widać, że wcale nie jest aż tak wyżarta, żeby zgubić połowę grubości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 29 Listopad 2013 Autor Share Napisano 29 Listopad 2013 Kolega Kopijnik nic nie słyszał o cienkich kopiejkach ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.