Skocz do zawartości
  • 0

Apteczka

czarekg1

Pytanie

Napisano
Odkopałem wczoraj z odłozonych w piwnicy zasobów taką ( moim zdaniem ) apteczkę ze skóry - 40 cm szerokosci, 25 cm wysokości, 15 cm grubości". Brązowa skóra, z tyłu 2 szlufki do załozenia na pas. ( nie mogę przesłać foto- przepraszam ).Na tylnej ściance są wytłoczone cechy - M , Brno, S.S. ( nie żadne runy oczywiście ).
Spotkali się Koledzy moze z takimi cechami ( puncami ) ?
Pozdrawiam Kolegów

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z fotą jest aktualnie problem ( długo by opowiadać....)
Skóra kasztanowo- brązowa, licowa. W środku brak sygnatur, natomiast na klapce (wewnątrz)zamykającej ową apteczkę ( ? ) resztki po papierowej naklejce ( jak myślę, spis zawartości ).Klapkę zamyka się przy pomocy specyficznego zapiątka , tkzw.pólmotylka ( z czarnego metalu ). Myśl , że to jest apteczka nasunęło mi zdjęcie z takiego albumu Augustina Saiza Deutsche Soldaten " ( wydana po polsku rzecz- byc może Kolegom znana ), w którym na str.249 jest bardzo zbliżona rzecz ( niemalże identyczna ), opisana jako polowy zestaw pierwszej pomocy "
Pozdrawiam uprzejmie
Czarek
Napisano
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/1_copy123.jpg

Coś takiego?

z tego wątku - http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=708155#1628059
Napisano
No tak... Ten gatunek , ze tak powiem przedmiotu.Moja jest troche chudsza " ( płaska). No i wieczko ma krawędź lekko zaokrągloną.
Myslę sobie, że to może być apteczka czeskiej armii po prostu ( ale tak sobie tylko myślę.. ).Te sygnatury - Brno, S.S., M.
Napisano
Czeskie przedwojenne miały przeważnie sygnatury od wewnętrznej strony klapy w postaci czeskiego lwa (albo pieczątka albo wygrawerowane) oraz daty wytworzenia.
Napisano

Tu masz z kolei bandażownicę węgierską z okresu II Wojny Światowej (zresztą z mojej kolekcji hehe:)). Charakterystyczne dla węgierskich były obszycia (zaznaczone czerwonym kółkiem) nad zamknięciem. Sygnatury zazwyczaj znajdowały się w części przedniej za w/w obszyciem.

Napisano
Nie zapominajmy, iż po zajęciu Czechosłowacji przez Niemców wszelka produkcja sprzętu wojskowego była produkowana dalej na potrzeby wojska niemieckiego. Możliwe było wytwarzanie bandażownic coś na kształt niemieckich lecz z sygnaturą danego miasta przez nich okupowanego. Kiedyś widziałem plecak-klasyczny sierściuch" z sygnaturą Warschau 1942"!!??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie