korki09 Napisano 12 Listopad 2013 Autor Napisano 12 Listopad 2013 Witam,Proszę o indetyfikacje dwóch Polskich mundurów widocznych na zdjęciach oraz okresu ich powstania.Pozdrawiam
kurkow Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Co Wy, przecież to replika zwykła.Przy okazji chciałbym prosić o nienadużywanie określenia mundur KBW". 90% użytkowników tego forum widzi mundur, który nie jest ani przedwojenny, ani z lat 60< i co mówi? Oczywiście! MUNDUR KBW!Chciałem zauważyć, że w latach 40 i 50-tych w polskim wojsku były też inne formacje. No, chyba że jestem w błędzie i oficerowie KBW byli takimi fachurami, że na pysk wywalili pilotów, czołgistów, pograniczników i całą resztę ludzi, zajmując ich miejsca.Najgorsze jest to, że kiedyś pytałem jednego z producentów replik o jeden mundur. Byłem ciekaw czy to jego produkt został postarzony i ktoś chce go sprzedać jako przedwojenny. Dostałem odpowiedź, że to pewnie jakaś kurtka KBW.Informuję: Jeśli nie ma wypustek na rękawach, albo patek na kołnierzu, to skąd u diabła pewność, że to mundur KBW?
kurkow Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Rozpędziłem się z tą repliką. Mea culpa. W każdym razie jeden z mundurów mógł być używany od drugiej połowy lat 40-tych po koniec lat 50-tych. Jest to wersja damska, zapinana na lewą stronę. Wrzucam zdjęcie tej kurtki z czasów, gdy po raz pierwszy zawitała na Allegro.
Tomasz70 Napisano 12 Listopad 2013 Napisano 12 Listopad 2013 Zdjęcia nie zostały opisane, nie wiadomo które detale są od której kurtki, ale na tym etapie już mogę powiedzieć, że pieczątki na 3 foto to niestety radosna twórczośc.
kurkow Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Bardzo często na forach określa się te pięcioguzikowe mundury jako wz.48, chociaż nie jestem w 100% pewien czy słusznie. Bezpieczniej powiedzieć II polowa lat 40-tych"
kurkow Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Troszkę idąc na bok w stronę mundurów KBW.
kurkow Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Są granatowe patki?Są. Tutaj można mówić o mundurze KBWRogatywka tez ma granatowy otok, tylko kapkę wyblakły.
kurkow Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Proszę. Granatowe wypustki na rękawach. Znaczy się mundur KBW.
korki09 Napisano 12 Listopad 2013 Autor Napisano 12 Listopad 2013 A co tu jest do opisania? zdjecia sa wrzucone w kolejnosci , chyba ze przegladarka Panu miesza zdjęcia? ( smieje sie oczywiscie..) Pierwsze trzy zdjęcia to 1 mundur, kolejne 3 to drugi mundur, na co wskazuje opis i drugi".Czyli są to kopie? Zakładajac ten temat byłem przekonany co do oryginalnosci i tylko chciałem się dowiedziec jakie to formacje przed zakupem. Teraz dochodzi do tego watpliwa oryginalnosc. Zatem proszę o pomoc i wlasne zdanie czy warto to kupować czy to zwykle kopie.Pozdrawiam
mietek Napisano 12 Listopad 2013 Napisano 12 Listopad 2013 Guzik wyglada na wykop (stan), powinien byc idealny, skoro material zostal.
Tomasz70 Napisano 12 Listopad 2013 Napisano 12 Listopad 2013 Guzik tego wzoru kompletnie nie pasuje do tego wzoru kurtki mundurowej. Tył kurtki odbiega krojem od standardu wz.36, ale były wyjątki szyte na zamówienie. Pieczątki sugerują jednak, że miała to być fabryczna robota, więc coś jest nie tak.Obstawiam powojenne KBW, przerobione na kawalerię 1936-39. Nie brałbym tego.
Tomasz70 Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 KBW / nie KBW - jak zawał tak zwał. Kurtki oryginalne, tylko powojenne. Na tej drugiej widać resztki okragłej pieczątki z lat 50-tych (zdjęcie 2013-11-12 13:06:33), spotykanej na podszewkach sortów mundurowych z tego okresu (płaszczy, kurtek). Pieczątkę próbowano zamaskować nabijając na nią orła" podobnego wzoru, jak w pierwszej kurtce (dodam - wzoru nieokreślonego, bo nie jest to wzór z 1919, ani 1927). Aha, czy mi się wydaje, czy jedynka" na prawym naramienniku pierwszej kurtki jest odwrócona?
kurkow Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 KBW / nie KBW - jak zawał tak zwał."To ja rzucam hasło, że Sucharski chodził w mundurze KOPMundurowym ignorantom mówimy NIE!Co do pierwszej kurtki, to moim zdaniem są to lata 45-52.
Pytanie
korki09
Witam,
Proszę o indetyfikacje dwóch Polskich mundurów widocznych na zdjęciach oraz okresu ich powstania.
Pozdrawiam
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.