Skocz do zawartości
  • 0

2 pasy

bolko61

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szkoda, że nie ma żadnych sygnatur, bo trudno będzie jednoznacznie określić co to zapasy. Nie wyglądają jednak na brytyjskie (klamry były zwykle bardziej zaokrąglone). Ale w Polsce można mówić już o wz. 19, wz. 24, wz. 36 (przedwojenny, wytwarzany także po wojnie), a praktyka wskazuje, że w zasadzie nie było istotnych różnic pozwalających na jednoznaczne ich rozróżnianie, a to ze względu na fakt indywidualnego zamawiania takich pasów. Różnice wynikały z upodobań oficera i także producenta.
Ten pas poniżej wygląda podobnie jak wz. 19 (częściej występowały w nich haki do podwieszania szabli). W pasie wz. 24 częściej spotyka się prawdopodobnie łańcuszek (ale te pasy były też podbijane chyba filcem o ile pamiętam).
Te kółka oraz hak lub łańcuszek służą do dwóch alternatywnych sposobów noszenia szabli (na rapciach lub bez).
Niestety nie jestem fachowcem od pasów i przy braku sygnatur ciężko mi będzie więcej powiedzieć. Klamry wyglądają jednak na wersje przedwojenne (węższe od późniejszych). Ale nie jest wykluczone, że także po wojnie mogły powstawać identyczne.

Mam nadzieję, że ktoś jeszcze zabierze głos i pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie