bolko61 Napisano 11 Listopad 2013 Autor Napisano 11 Listopad 2013 Witam posiadam 2 takie pasy , nie posiadają żadnych oznaczeń , proszę o pomoc w identyfikacji do czego ten łańcuszek .
bolko61 Napisano 14 Listopad 2013 Autor Napisano 14 Listopad 2013 witam nic więcej na temat tych pasów nie wiadomo
viator01 Napisano 11 Listopad 2013 Napisano 11 Listopad 2013 To zrób jeszcze fotki klamer. Jednak brak sygnatur jest trochę dziwny.
viator01 Napisano 11 Listopad 2013 Napisano 11 Listopad 2013 Poczytaj http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=680598
bolko61 Napisano 13 Listopad 2013 Autor Napisano 13 Listopad 2013 czy ten pierwszy może być z armii HALLERA
bolko61 Napisano 11 Listopad 2013 Autor Napisano 11 Listopad 2013 Witam posiadam 2 takie pasy , nie posiadają żadnych oznaczeń , proszę o pomoc w identyfikacji do czego ten łańcuszek .
viator01 Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Szkoda, że nie ma żadnych sygnatur, bo trudno będzie jednoznacznie określić co to zapasy. Nie wyglądają jednak na brytyjskie (klamry były zwykle bardziej zaokrąglone). Ale w Polsce można mówić już o wz. 19, wz. 24, wz. 36 (przedwojenny, wytwarzany także po wojnie), a praktyka wskazuje, że w zasadzie nie było istotnych różnic pozwalających na jednoznaczne ich rozróżnianie, a to ze względu na fakt indywidualnego zamawiania takich pasów. Różnice wynikały z upodobań oficera i także producenta. Ten pas poniżej wygląda podobnie jak wz. 19 (częściej występowały w nich haki do podwieszania szabli). W pasie wz. 24 częściej spotyka się prawdopodobnie łańcuszek (ale te pasy były też podbijane chyba filcem o ile pamiętam).Te kółka oraz hak lub łańcuszek służą do dwóch alternatywnych sposobów noszenia szabli (na rapciach lub bez).Niestety nie jestem fachowcem od pasów i przy braku sygnatur ciężko mi będzie więcej powiedzieć. Klamry wyglądają jednak na wersje przedwojenne (węższe od późniejszych). Ale nie jest wykluczone, że także po wojnie mogły powstawać identyczne.Mam nadzieję, że ktoś jeszcze zabierze głos i pomoże.
Pytanie
bolko61
Witam posiadam 2 takie pasy , nie posiadają żadnych oznaczeń , proszę o pomoc w identyfikacji do czego ten łańcuszek .
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.