Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik typu RYG, stożek, fragment łuski, tabliczka i coś jeszcze

m4sherman

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przepraszam za brak ciągłości, ale mi się komputer zrestartował po aktualizacji.
Może tutaj znajdziesz coś podobnego http://www.passioncompassion1418.com/decouvertes/english_fusees_collection_fr.html
Napisano
Tę stronę znam, ale chodziło o to czy zapał był produkcji polskiej czy francuskiej, a na razie wychodzi na to że jednak francuz; czyli rok 1939 odpada.
Napisano

Od lewej:
- czysto francuski, sygnatury tuszowane, bicie E
- francuski zniemczony (zdobyczny), bite E CNB i odbiór WaA29
- polski, sygnatury bite

Jest jeszcze czwarta możliwość, czysto niemiecki - stalowy

Także twój zapalnik to francuz.

Napisano

Interesujący mnie przedmiot leży pośrodku, w towarzystwie łusek od dołu; 7,92 x 57 Mauser k98 i od góry 11 x 60 Mauser M71. Kształt kryzy wskazuje również na M71 albo inną europejską konstrukcję. Bicia wypukłe na zdjęciach niewidoczne.

Napisano

Z konieczności przepisałem na kartkę. Zgodnie ze wskazówkami zegarka na 6 - A, 9 - 8, 12 - B ,3 - P. Jak dotąd bicia wskazują na holenderskiego Beaumonta; są podobne. I tylko podobne... Chyba że się mylę.

Napisano

Stożek - jakie było jego przeznaczenie, do czego służył rowek w kształcie jaskółczego ogona. Na szczycie stożka rdza prawdopodobnie po uchu. Dla porównania skali moneta 1 złoty.

Napisano

Blaszka cynkowa, w ramce od góry; napis Powiat Kartuski, niżej w tarczy głowa gryfa z 7 gwiazdami nad nią, i na dole pod tarczą napis Leźno Lniska Nr (2?)... Zwraca uwagę kształt tarczy herbowej, w dostępnej literaturze na temat Kartuz (Dzieje Kartuz t.1 i 2)występuje forma uproszczona tarczy. Proszę o wydatowanie tej blaszki ( w grę wchodzi okres międzywojenny).

Napisano

Resztki łuski to jak słusznie zauważyłeś są od 11,15x60R Mausera M.71

Produkcja brytyjska, eksport dla Niemiec.

S A - Small Arms & Metal Company, Birmingham
B P - Berdan's Patent

Lata prawdopodobnie 1872-1874

A zapalnik ma czysto francuskie sygnatury

Napisano
Nie wiem od czego ten zapalnik może być, ale jakoś mnie nie przekonuje to, że ma czysto francuskie bicia. Miałem z dokładnie takimi i WaA, czyli raczej niemiecki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie