m4sherman Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Na zdjęciu mam zapał typu RYG, ale ma tylko bicia nad tuleją redukcyjną - CNB, wyżej literka E. Kaliber pocisku powyżej 75 mm.
viator01 Napisano 6 Listopad 2013 Napisano 6 Listopad 2013 Przepraszam za brak ciągłości, ale mi się komputer zrestartował po aktualizacji.Może tutaj znajdziesz coś podobnego http://www.passioncompassion1418.com/decouvertes/english_fusees_collection_fr.html
m4sherman Napisano 6 Listopad 2013 Autor Napisano 6 Listopad 2013 Tę stronę znam, ale chodziło o to czy zapał był produkcji polskiej czy francuskiej, a na razie wychodzi na to że jednak francuz; czyli rok 1939 odpada.
Ave Danzig Napisano 6 Listopad 2013 Napisano 6 Listopad 2013 Od lewej:- czysto francuski, sygnatury tuszowane, bicie E- francuski zniemczony (zdobyczny), bite E CNB i odbiór WaA29- polski, sygnatury bite Jest jeszcze czwarta możliwość, czysto niemiecki - stalowy Także twój zapalnik to francuz.
m4sherman Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Na zdjęciu mam zapał typu RYG, ale ma tylko bicia nad tuleją redukcyjną - CNB, wyżej literka E. Kaliber pocisku powyżej 75 mm.
m4sherman Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Interesujący mnie przedmiot leży pośrodku, w towarzystwie łusek od dołu; 7,92 x 57 Mauser k98 i od góry 11 x 60 Mauser M71. Kształt kryzy wskazuje również na M71 albo inną europejską konstrukcję. Bicia wypukłe na zdjęciach niewidoczne.
m4sherman Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Z konieczności przepisałem na kartkę. Zgodnie ze wskazówkami zegarka na 6 - A, 9 - 8, 12 - B ,3 - P. Jak dotąd bicia wskazują na holenderskiego Beaumonta; są podobne. I tylko podobne... Chyba że się mylę.
m4sherman Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Stożek - jakie było jego przeznaczenie, do czego służył rowek w kształcie jaskółczego ogona. Na szczycie stożka rdza prawdopodobnie po uchu. Dla porównania skali moneta 1 złoty.
m4sherman Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Tytułowe coś jeszcze; przedmiot z mosiądzu o dość skomplikowanym kształcie, smyczek? Nic innego nie przychodzi do głowy.
m4sherman Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Blaszka cynkowa, w ramce od góry; napis Powiat Kartuski, niżej w tarczy głowa gryfa z 7 gwiazdami nad nią, i na dole pod tarczą napis Leźno Lniska Nr (2?)... Zwraca uwagę kształt tarczy herbowej, w dostępnej literaturze na temat Kartuz (Dzieje Kartuz t.1 i 2)występuje forma uproszczona tarczy. Proszę o wydatowanie tej blaszki ( w grę wchodzi okres międzywojenny).
Ave Danzig Napisano 4 Listopad 2013 Napisano 4 Listopad 2013 Resztki łuski to jak słusznie zauważyłeś są od 11,15x60R Mausera M.71Produkcja brytyjska, eksport dla Niemiec. S A - Small Arms & Metal Company, BirminghamB P - Berdan's PatentLata prawdopodobnie 1872-1874A zapalnik ma czysto francuskie sygnatury
m4sherman Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 A coś więcej na temat tego zapalnika?
viator01 Napisano 6 Listopad 2013 Napisano 6 Listopad 2013 Nie wiem od czego ten zapalnik może być, ale jakoś mnie nie przekonuje to, że ma czysto francuskie bicia. Miałem z dokładnie takimi i WaA, czyli raczej niemiecki.
Pytanie
m4sherman
Na zdjęciu mam zapał typu RYG, ale ma tylko bicia nad tuleją redukcyjną - CNB, wyżej literka E. Kaliber pocisku powyżej 75 mm.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.