korzen2000 Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Długość ok 20 cm. Dwie skale widoczne na zdjęciu. Po jednej stronie tuby na zatyczce jest otwór ok 2 mm, po drugiej dwa pręciki tworzące krzyżyk. Do czego służył przyrząd i w jakich latach mógł być wyprodukowany?
viator01 Napisano 4 Listopad 2013 Napisano 4 Listopad 2013 Gdzieś już widziałem podobne elementy, ale niestety dawno to było i nie mogę skojarzyć. Czytając opis pomyślałem o inklinometrze, ale na fotografii nie widać dokładnie w jaki sposób miałby być mierzony kąt (chociaż patrząc na tę fotkę widzę, że dałoby się taki kąt pewnie obliczyć).Zrób, jeśli możesz jeszcze kilka ujęć tego cuda, by można było zobaczyć całość. Poszukaj napisów itp.Pewnie trzeba będzie poczekać na zatwierdzenie Twoich postów, ale nie ma pośpiechu :)
korzen2000 Napisano 13 Listopad 2013 Autor Napisano 13 Listopad 2013 Dzięki za info, idąc tym tropem ustaliłem, że jest to prawdopodobnie klinometr (pochyłościomierz), według mnie używało się go tak, jak na załączonym zdjęciu. Ząbkowana skala na tubie wskazywała kąt nachylenia. Może jest ktoś w stanie określić z jakiego kraju pochodzi i kiedy mógł być zrobiony? Jedyne bicia jakie znalazłem to chyba nic nie znaczące cyferki widoczne na zdjęciach poniżej.
sonicsquad Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Jeżeli numery są przebite (a na to wygląda) to być może pochodzenie jest wojskowe.
korzen2000 Napisano 13 Listopad 2013 Autor Napisano 13 Listopad 2013 Tak, numery są przebite, da się odczytać poprzednie.
Pytanie
korzen2000
Długość ok 20 cm. Dwie skale widoczne na zdjęciu. Po jednej stronie tuby na zatyczce jest otwór ok 2 mm, po drugiej dwa pręciki tworzące krzyżyk. Do czego służył przyrząd i w jakich latach mógł być wyprodukowany?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.