Skocz do zawartości

Szeląg

minelab E-trac pro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
o to chodzi. podziwiam odwagę w podawaniu jakichkolwiek R na chwile obecną jednocześnie nie podając źródła oraz roku wydania-czyli częściowo w tym wątku.
a ogólnie jestem też pod wrażeniem jarania się tymi R-kami moze akurat nie tu). na innych forach przybiera to czasem przekomiczne sytuacje lub wrecz jakiejs masturbacji bo mam bardzo rzadką" monete. chylę czoła :)
Napisano
filip1601 nie rozumiem twojej agresji. proszę o podanie rzeczowych informacji - patrz post wyżej.
masz z tym jakis problem? skoro korzystasz z jakiegoś opracowania wypadałoby podać tytuł, autora i rok wydania - proste jak konstrukcja cepa i spełnione wymagania przyzwoitości wobec autora .
Napisano
barov acznijmy od ID, jest to Stefan Batory 1580 bity w Olkuszu i tak idąc kolejno wersjami
PO - R6
POL - brak stopnia rzadkości
POLO - R4
podsumowując jeśli dobrze widzę omawiamy właśnie wersję POL więc brak takowego stopnia, chyba że ktoś ma jakieś źródło z opisana w/wersją to proszę przepisać otok."

Szelągi Stefana Batorego z roku 1580 oprócz tego,że na rewersie różnią się napisem PO,POL lub POLO to na awersie występują odmiany z monogramem królewskim S na którym to monogramie znajduje się herb Batorych(moneta powyżej)lub
bez takowego herbu.
pozdrawiam
Napisano
Skala Hutten- Czapskiego to temat na odrębną dyskusję. Według mnie nie ma monety Batorego, której było by znane/szacowane istnienie ponad 400 tys. egzemplarzy. A na pewno nie szeląga z herbem Glaubicz. Bez wątpienia rzadka moneta niezależnie od wariantu napisowego.

Ps. Szkoda, że tak brutalnie ją potraktowałeś, teraz to już nic tylko usunąć pozostałości grynszpanu i będzie jeden błysk... jak nowa.
Napisano
barov w linku który podałeś, fortress podaje,ża jest to
moneta pospolita, natomiast w katalogu J.Kurpiewskiego
ta sama monetka jest określona jako R5.Ja akurat bardziej
wierzę w katalog Kurpiewskiego niż w Fortress,ale to jest tylko i wyłącznie mój wybór.Każdy wierzy w co chce :)
pozdrawiam
Napisano
sigis szkoda że nie dałem zdjęcia przed procesem czyszczenia, lezała na bank koło jakiegoś metalowego przedmiotu i nic ale powtarzam nic nie dało rady zrobic aby ja odpalić, winian i kąpiele w roztworze amoniaku pomogły.Moneta była zbrylonym czerwonym gównem.Więc proszę nie wybiegaj poza granice rozsądku.Pozdro
Napisano
Domyślałem się, że wyglądała nieciekawie, napisałem bardzo delikatnie. Gdybym sugerował się tylko tym jak teraz wygląda... myślę, że jednak mimo wszystko zabrakło Ci odrobinę cierpliwości. Ale teraz to rzecz jasna gdybanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie