Skocz do zawartości
  • 0

zapalniki co za typy ??

Landszaft

Pytanie

Napisano

Robiąc półeczkę na znajdki po zapalnikach jakie znajdowałem na polach bitewnych stwierdziłem że mam kilka ogryzków" których nijak nie mogę zidentyfikować co za armia , kiedy stosowane i co za typy . Może ktoś mi pomoże rozpoznać abym mógł sobie je opisać . Ten pierwszy jest aluminiowy , od góry jest brak czubka i dziura na wylot, od dołu jest sygnaturka w aluminium w kole wpisana litera S. z boku dwie dziurki jedna do przykręcenia zapalnika a druga maleńka chyba zabezpieczenie ?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Drugi wygląda na 5cm Kpf Z. Zerl

http://spaghetti-wars.de/html/gallerien/bilder/D.Kopfzuender%202WK/5cm%20Kpf%20Z.%20Zerl.html

A co do pierwszego, przydało by się zdjęcie z rozmieszczeniem tych otworów.
Napisano

wymiary pierwszego średnica podstawy 5,7 wysokość około 6 cm , a z powinna być gdyby był kompletny około 9 cm ( jeśli czub był szpiczasty , otwory widoczne na foto

Napisano

i następny ciut rozpuszczony przez przyrodę , średnica słąbo zachowanego gwintu ciut ponad 5 cm , na dnie przy mosiężnym detalu jest cyfra 42 i pod nią kreska rozdzielająca i literka M , średnica największego kręgu 6,5 cm

Napisano

i następny ogryzeczek , ten wygląda jak wyrwany z rafy koralowej , ma wewnętrzne 2 gwinty i jeden zewnętrzny . widać że składał się z 2 lub 3 elementów ruchomych , na jednym zdjęciu ( z prawej) widać dziurkę która była w pierścieniu dolnym , zapalnik chyba cynkowy

Napisano

i następna kluseczka , ciut pogryziona , góra była cynkowa , następnie mosiężne 2 pierścienie nastawcze na którym ostał się napis : No 199 IV FL 6/38, 4 pierścienia brak , tzn są jego resztki i urwany dzyndzelek do zapału.

Napisano
Serdecznie dziękuję . z kluchy brytyjskiej jestem niezmiernie zadowolony bo to zdaje się rzadki fant u nas . Reszta poczeka aż znajdę podobne i może coś połączę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie