RobertJanosik Napisano 16 Październik 2013 Autor Napisano 16 Październik 2013 Witam wszystkich miłośników historii i militariów.Szukając odpowiedzi na moje pytanie obiłem się o plecaki (sierściuchy) i ich mankamenty dotyczące skóry.Zdecydowałem się na założenie tematu dotyczącego tkaniny Polskiego plecaka wz.35. Ale do rzeczy...Dostałem w ręce plecak, ale cholernie brudny i tu pytanie jak najlepiej go odświeżyć. Myślałem nad prysznicem i płynem do tkanin delikatnych. Tylko tu obawa...że przy dolnej deseczce na skutek wilgoci może dojść do deformacji albo zawilgocenia.Prosiłbym o pomoc, bo szczerz nie chciałbym czegoś popsuć i zniszczyć.Pozdrawiam i dziękuje z góry za jakąkolwiek pomoc.
Cyrograf15 Napisano 16 Październik 2013 Napisano 16 Październik 2013 Metoda dobra, nie moczyć długo i tyle.Wojtek
viator01 Napisano 16 Październik 2013 Napisano 16 Październik 2013 Tylko przygotuj sobie roztwór wodny tego płynu a nie lej na tkaninę, bo może nierówno się wyczyścić. Po moczeniu powieś tak, by woda spływała w stronę od deski. Jest szansa, że się uda.
dimmu66 Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 Dobrze też sie sprawdza płyn do prania wełny.
RobertJanosik Napisano 17 Październik 2013 Autor Napisano 17 Październik 2013 Dzięki wielkie :)A polecę za ciosem, bo umyłem mój plecak i nabrał kolorów. Trochę jednak zesztywniał i tu pytanie jaki specyfik jest dobry na to, aby po przeschnięciu tkaniny plecaka nadać jej elastyczności?Pozdrawiam :)
Cyrograf15 Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 O ile się nie mylę to plecak brezentowy. On ma być sztywny. Zwłaszcza mokry brezent jest bardzo sztywny, po wyschnięciu nieco mięknie.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.