ktos451 Napisano 12 Październik 2013 Autor Share Napisano 12 Październik 2013 Witam, znalazłem ostatnio szeląga koronnego Jan Kazimierza, czyli tzw. Boratynkę. Stan jest, co najmniej kiepski, ale to chyba najstarszy dotychczas wykopany przeze mnie przedmiot więc co by nie mówić cieszy. Mam odnośnie jego dwa pytania (początkowo) 1. Czemu orzeł (na rewersie) w stosunku do głowy (na awersie) jest przesunięty o jakieś 90 stopni w lewo - czy to normalne zjawisko? 2. Słyszałem że były one na masową skale podrabiane, falsyfikaty idzie je jakoś rozróżnić czy są one identyczne?To by było chyba na razie tyle - czekam na odpowiedź kolegi kopijnika, bo wyczytałem, że jest w tym temacie specem ;) Ale oczywiście jeżeli ktoś inny zna odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania też chętnie przeczytam.PozdrawiamKamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 12 Październik 2013 Autor Share Napisano 12 Październik 2013 rewers - widoczne przesunięcie orła - moneta leży w tej samej pozycji do na pierwszym zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 13 Październik 2013 Share Napisano 13 Październik 2013 Mam kolego 182 boratynki i prawie połowa jest tak bita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 13 Październik 2013 Autor Share Napisano 13 Październik 2013 Dzięki za odpowiedź Mógłby ktoś jeszcze przybliżyć mi te różnice między falsyfikatem a oryginałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 13 Październik 2013 Share Napisano 13 Październik 2013 Ja - się" bardzo cieszę, że czekasz na moją opinię...- wykorzystaj ten czas i zrób ludzkie" fotki...spodziewamy się go gdzieś tu znaleźć:http://myvimu.com/collection/2380519-kolekcja-szelag-koronny-1661ale daj nam szansę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Październik 2013 Autor Share Napisano 14 Październik 2013 Proszę - nieco lepsza fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Październik 2013 Autor Share Napisano 14 Październik 2013 Cały czas moczy się w 3% wodzie utlenionej - i z dni na dzień wygląda nieco lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2013 Share Napisano 14 Październik 2013 jak używasz lampy - to na czarnym tle obiekt stawiaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Październik 2013 Autor Share Napisano 14 Październik 2013 W czym obrabiałeś te zdjęcia? Super efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2013 Share Napisano 14 Październik 2013 jasność/kontrastobrót----------większość fotoedytorów posiadatu akurat gimp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.