grzen10 Napisano 10 Październik 2013 Autor Napisano 10 Październik 2013 witam czy to może być meteoryt ? ma niecałe 20mm na 20mm waga 10gr widzę w nim jakby kawałeczek czegoś świecącego jakby miedzi magnes go przyciąga i wykrywacz naje sygnał może ktoś pomoże z góry dziękuję
Mateusz1998 Napisano 11 Październik 2013 Napisano 11 Październik 2013 Widziałem tego masę na fortach Osowiec więc to raczej nie jest meteoryt ,wiem tylko że jest to przepalone .
pustertal Napisano 11 Październik 2013 Napisano 11 Październik 2013 Mineralna buła siarczkowa.Po lewej, na górze prawdopodobnie widać zerodowane i częściowo utlenione kryształy pirytu - naturalnego siarczku żelaza.Na prawo, na górze, żółtawo szara masa w formie wypustki to chyba markasyt, również siarczek żelaza, ale z innym układem krystalograficznym niż regularny piryt.Ciemne kryształki o metalicznym połysku w centrum to może być galena - siarczek ołowiu. Białe kryształki obok, na lewo to raczej kalcyt - węglan wapnia, niż wzmiankowany przez krzysiek9559 kwarc.Rdzawe nacieki, upodobniające bułę do szlaki to produkty erozji chemicznej siarczków żelaza.Mogę się oczywiście mylić bo rozpoznawanie zerodowanych minerałów z fotografii jest zawsze obarczone dużym ryzykiem.Na pewno zdjęcie świeżego przełamu, np. po rozbiciu skupiska młotkiem dałoby lepsze podstawy do rozpoznania minerałów kruszcowych, ale nie kalcytu i kwarcu, do rozróżnienia których potrzebne by było, co najmniej 5-krotne powiększenie ostrego zdjęcia.Całość, z uwagi na silną erozję, niewiele warta, również pod względem mineralogicznym.pozdrawiamp-l
grzen10 Napisano 10 Październik 2013 Autor Napisano 10 Październik 2013 witam czy to może być meteoryt ? ma niecałe 20mm na 20mm waga 10gr widzę w nim jakby kawałeczek czegoś świecącego jakby miedzi magnes go przyciąga i wykrywacz naje sygnał może ktoś pomoże z góry dziękuję
grzen10 Napisano 11 Październik 2013 Autor Napisano 11 Październik 2013 czyli to nie żaden meteoryt :-)
predi888 Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 Mi to wygląda na spiek żużlowy ale może ...
krzysiek9559 Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 Kryształki kwarcu wyglądają jakby były wtopine w ten kawałek żelaza, który też się utlenia tworząc rdzawy kolor. Moim zdaniem raczej to nie jest meteoryt. Ale to tylko moje zdanie. Warto go przeciąć i wtedy można coś więcej powiedzieć co to jest.
krzysiek9559 Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 Dodatkowo uwidoczniona jest szlaka szklista żużlowa jak po wytopie żelaza.
filip1601 Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 Jak rozpoznać meteoryt?http://www.astrouw.edu.pl/~simkoz/meteoryt/rozpoznawanie.html
grzen10 Napisano 10 Październik 2013 Autor Napisano 10 Październik 2013 czym go najlepiej przeciąć ?zeby sprawdzić
krzysiek9559 Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 Jak to meteoryt to szlifierką kątową z tarczą diamentową, zwykłą piłką do żelaza to prawdziwy meteoryt się jej oprze i będzie się ślizgać po nim a go nie przetnie.
Pytanie
grzen10
witam czy to może być meteoryt ? ma niecałe 20mm na 20mm waga 10gr widzę w nim jakby kawałeczek czegoś świecącego jakby miedzi magnes go przyciąga i wykrywacz naje sygnał może ktoś pomoże z góry dziękuję
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.