Skocz do zawartości
  • 0

Kule znalezione przy okopach

starzec

Pytanie

Napisano

Witam,
Mam prośbę o pomoc w identyfikacji kul karabinowych znalezionych przy starych okopach w Kozienicach. Jak widać na załączonym obrazku średnica to 11,2mm , długość około 25mm.
Mam podejrzenie, że jest to pocisk z karabinu Werndl-Holub wz.1873/77, będącego również na wyposażeniu Legionów Piłsudskiego. Znalazłem ich około 50 szt., w bardzo krótkim czasie. Niestety eksploatacja samych okopów jest bardzo trudna, ponieważ wrzucono do nich sporo śmieci.
Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W sumie, jak pomierzyłem i pooglądałem swoje, to okazuje się, że możesz mieć rację http://www.municion.org/11x58/11x58.htm
Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że są nieco innego kształtu.
Niestety te pociski były prawie identyczne, pewnie w takim stanie tylko analiza składu materiału by coś dawała na pewno.
pogrzebię jeszcze w moich papierach.
Napisano
Jeżeli chodzi o analizę materiałową to nie ma problemu, bo z zawodu jestem materiałowcem. Mam dostęp do różnych analizatorów składu. Tylko co niby da badanie składu chemicznego, jak pocisk jest ołowiany. Może mieć domieszki innych metali, ale i tak trzeba je znać, żeby identyfikować wytwórcę. Chyba, że porównamy z pociskiem co do którego mamy pewność, że wykonała go konkretna fabryka amunicji i jest on (skład) unikatowy.
Pozdrawiam
Napisano
Wydaje mi się, że mogą być to wymieszane pociski karabinowe rosyjskie i austro-węgierskie. Znalazłem opisy bitew jakie rozegrały się w 1914r. w okolicach Kozienic. Głównie chodziło o zdobycie twierdzy dęblińskiej i Warszawy.
Tu są przydatne linki:
http://www.wielkawojna.az.pl/bitwa_pod_debl_2.html
http://www.wielkawojna.az.pl/pob_kozienice.html
Napisano
O analizie składu tylko rzuciłem, bo to jedyny pewny sposób, by sprawdzić takie pociski, które zostały zdeformowane po uderzeniu w przeszkodę. Mój kolega kiedyś przytargał dwa takie pociski jako wzorcowe (Berdan i Werndl), miał pewność bo nie były wystrzelone. Później porównywał skład i okazało się, że jest pewna różnica w domieszkach.
Wagowo na pewno nie da się ich rozróżnić, bo ważyły prawie tyle samo (różnica to około 1 g o ile dobrze pamiętam).
Napisano

Viator01,
Jak mówiłem skład chemiczny materiału pocisku mogę określić bez problemu. Kwestia domieszek- jeżeli posiadasz info daj znać. Jeżeli będziesz chciał, żeby coś określić to nie ma problemu. Ostatnio pomagaliśmy z kumplami przy renowacji czołgu RT-17 Renault dla Muzeum Wojska Polskiego na Sadybie w Warszawie. Określaliśmy zastosowane materiały i obróbki cieplno-chemiczne blach. Muszę powiedzieć, że byłem zaskoczony i pod wrażeniem jakości zastosowanych materiałów. Czołg ma być gotowy na 11-stego listopada (na zdjęciu wieża).

Napisano
Popytam kolegę, czy zachował notatki z tych swoich badań (mam nadzieję, że tak).
W tym tygodniu wybiorę się do niego, to pomierzymy jeszcze jego okazy (bo ma ich trochę, a ja zostawiam tylko po jednym) i zobaczymy jak się zachowują pociski Berdana i Werndla po wyjściu z lufy i czym się różnią w szczegółach (łatwiej je rozróżniać po kształcie gdy leżą obok siebie).
A wieżyczka nieźle wygląda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie