Witam, Mam prośbę o pomoc w identyfikacji kul karabinowych znalezionych przy starych okopach w Kozienicach. Jak widać na załączonym obrazku średnica to 11,2mm , długość około 25mm. Mam podejrzenie, że jest to pocisk z karabinu Werndl-Holub wz.1873/77, będącego również na wyposażeniu Legionów Piłsudskiego. Znalazłem ich około 50 szt., w bardzo krótkim czasie. Niestety eksploatacja samych okopów jest bardzo trudna, ponieważ wrzucono do nich sporo śmieci. Pozdrawiam
Pytanie
starzec
Witam,
Mam prośbę o pomoc w identyfikacji kul karabinowych znalezionych przy starych okopach w Kozienicach. Jak widać na załączonym obrazku średnica to 11,2mm , długość około 25mm.
Mam podejrzenie, że jest to pocisk z karabinu Werndl-Holub wz.1873/77, będącego również na wyposażeniu Legionów Piłsudskiego. Znalazłem ich około 50 szt., w bardzo krótkim czasie. Niestety eksploatacja samych okopów jest bardzo trudna, ponieważ wrzucono do nich sporo śmieci.
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.