komunacccp Napisano 26 Wrzesień 2013 Autor Napisano 26 Wrzesień 2013 Witam Posiadam wykopany dzwonek, prawdopodobnie jest wykonany z mosiądzu. Mam pytanie jak go wyczyścić żeby go nie zniszczyć? Z góry dziękuje za pomocPozdrawiam
dago2 Napisano 26 Wrzesień 2013 Napisano 26 Wrzesień 2013 Po co czyścić?Przemyj wodą z mydłem i będzie ok.
viator01 Napisano 26 Wrzesień 2013 Napisano 26 Wrzesień 2013 Możesz też oliwę z oliwek z powodzeniem zastosować. To bezpieczny sposób.
komunacccp Napisano 27 Wrzesień 2013 Autor Napisano 27 Wrzesień 2013 po co czyścić? hmm żeby się prezentował jak najlepiej. Spróbuje woda z mydłem :)
viator01 Napisano 27 Wrzesień 2013 Napisano 27 Wrzesień 2013 Nie używaj żadnych metod typu polerowanie i ostrej chemii, bo dzwonek straci swój charakter i będzie jakich wiele. Jeśli potrzeba będzie doczyścić, to pomocz w oliwie z oliwek i co jakiś czas przecieraj miękką ścierką lub szczoteczką.
samter Napisano 13 Październik 2013 Napisano 13 Październik 2013 Warto oczyścić z luźnych osadów. Szczotka z twardym włosiem (nie druciana) będzie dobra, ewentualnie później delikatny roztwór perhydrolu może dokończyć sprawę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.