fruityguy Napisano 25 Wrzesień 2013 Autor Napisano 25 Wrzesień 2013 Witam. Prosze o identyfikację fantów ze zdjęć. Interesują mnie informacje dotyczące nazwy broni docelowej oraz w przybliżeniu okres z którego pochodzą. Dodam, że wszystkie pociski znalezione w dużej ilości na tym samym terenie. Pozdrawiam.
fruityguy Napisano 27 Wrzesień 2013 Autor Napisano 27 Wrzesień 2013 Mam jeszcze pytanie odnośnie minie. Ze stronki z ich rodzajami pasuje do tych moich kilka pozycji, które różnią się wagą. Postanowiłem więc zważyć pocisk i wyszło 30-32g (pocisk pusty, uwzględniając masę osadu). Natomiast pociski ze strony viatora mająwagę wahającą się w granicach 40-45g. Skąd taka różnica?
viator01 Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 A nie masz czegoś bardziej całego? Z tego, to nawet Ave Danzig może nie dać rady nic wyczytać.Piszesz o pociskach, to może wrzuć też fotkę z wymiarami jednego, to na pewno pomoże.
Ave Danzig Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 Hehe... no trochę słabo z tą łuską, czy czymkolwiek to tam jest. Bez kryzy i wtoku mniej więcej tej wielkości jest 8x25,5 Tranengaspatronenhttp://www.ammo-one.com/8mmTeargascenterfire.htmlAle tak jak pisze kolega viator01 tu już nie ma co identyfikować.
viator01 Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 Zapomniałem, że musisz czekać na akceptacjęCo do tych trzech pocisków, to pierwszy wygląda jak Lebel 8x50 R (ale dość dziwnie wszystkie wyglądają - trochę są sfatygowane - nie wiem przez co - czyszczenie?), albo mauser. Przydałoby się nie dupkę, ale największą średnicę podać. Dwa następne znajdziesz pewnie tutaj Zobacz tutaj http://odkrywca.pl/typ-pocisku-tepolukowy-78,687958.htmlTe ołowiane tutaj powinny być http://www.aksamit.wz.cz/pages/tema3.htm
delano^sdz Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 Małe sprostowanko co do zdjęcia czubeczków (zdj2), idąc od lewej:1. 8x34,8mm2. 8x27mm3. kal. 7.62 gdzie nie mamy wątpliwości że to Mosin.I mam kilka pytań. Na naszej miejscówce znaleźliśmy trochę tych ostrych czubków, sporo mosinowskich czopków i ołowianych minie. Lecz zdecydowanie przeważały mosinki i minie. Nie znaleźliśmy niestety żadnej łuski co dużo by nam powiedziało, ale będziemy czesać okolicę dalej. Znaleźliśmy 2 carskie guziki oraz 2 polskie medaliki z wizerunkami świętych (m. in. szkaplerz). Przypuszczamy że trafiliśmy miejsce jakiejś powstańczej potyczki z racji wymienionych artefaktów oraz pocisków ninie, ale:1. Czy w drugiej połowie XIXw. strzelano już ostrymi czubkami? No i z jakiej broni one pochodzą? 2. Czy ruscy używali amunicji minie czy to jest amunicja tylko powstańców?
fruityguy Napisano 25 Wrzesień 2013 Autor Napisano 25 Wrzesień 2013 Pociski już swoje przeszły; ja oczyściłem je tylko z zielonego osadu. Czyli wnioskuje, że pociski nie są sprzed ~1900 roku. A strzelano z nich podczas IIWW ? Odnośnie minie dzięki za stronkę, aczkolwiek te moje pasują wyglądem do kilku tam przedstawionych, więc pasowałoby je zważyć. I tutaj pytanie: mam zważyć pocisk, który jest wydrążony, czy z zawartością tej komory?
Ave Danzig Napisano 26 Wrzesień 2013 Napisano 26 Wrzesień 2013 Pierwszy pocisk to raczej polski 7,92 SC - Ciężki Szpiczasty, w melchiorowej koszulce.
Pytanie
fruityguy
Witam. Prosze o identyfikację fantów ze zdjęć. Interesują mnie informacje dotyczące nazwy broni docelowej oraz w przybliżeniu okres z którego pochodzą. Dodam, że wszystkie pociski znalezione w dużej ilości na tym samym terenie. Pozdrawiam.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.