Skocz do zawartości
  • 0

Mosin - ładownice

czarekg1

Pytanie

Napisano
Witam Szanownych Kolegów !
Zapewne Kolegom zajmującym sie militariami znane są specyficzne dwukomorowe ładownice z żółtawej, juchtowej skóry używane do karabinów i karabinków Mosina (91/30, 38, 44... )będące na wyposażeniu WP długo po wojnie i u nas produkowane. Pełno ich w obrocie kolekcjonerskim, łatwe do zdobycia. Chciałem zapytać - czy w czasie II wojny były to takie same ładownice, czy też wprowaczono je dopiero w latach 50 - tych ?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Szanownych Kolegów !
Zapewne Kolegom zajmującym sie militariami znane są specyficzne dwukomorowe ładownice z żółtawej, juchtowej skóry używane do karabinów i karabinków Mosina (91/30, 38, 44... )będące na wyposażeniu WP długo po wojnie i u nas produkowane. Pełno ich w obrocie kolekcjonerskim, łatwe do zdobycia. Chciałem zapytać - czy w czasie II wojny były to takie same ładownice, czy też wprowaczono je dopiero w latach 50 - tych ?
Napisano
Ładownice Armii Czerwonej były innego wzoru i wykonywane były z innej gatunkowo skóry, niestety nie mam pod ręką" fotografii która zamieszczona była w którymś numerze Gazet Wojennych".
Napisano
Są to polskie ładownice z lat pięćdziesiątych. Ponadto oprócz modelu ze skóry produkowano wersję z brezentu ze skórzanymi wstawkami-wzmocnieniami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie