dropek81 Napisano 22 Wrzesień 2013 Autor Napisano 22 Wrzesień 2013 Witam czy dzisiaj wyszła mi taka kuleczka. Czy jest to kulka muszkietowa cy szrapnelówka ? Niestety średnicy na chwilę obecną nie mogę zmierzyć. Kulka jest ciężka nie ma widocznych szwów tylko z jednej strony widoczne lekkie spłaszczenie.
Piastek Napisano 22 Wrzesień 2013 Napisano 22 Wrzesień 2013 ciężko bez średnicy ale stawiam na szrapnel :)
viator01 Napisano 22 Wrzesień 2013 Napisano 22 Wrzesień 2013 Sprawdź delikatnie materiał. Jak czysty ołów (miękki) i większa średnica to może być muszkietowa, jak np. około 11 mm i twardy stop ołowiu z antymonem, to szrapnel.
dropek81 Napisano 22 Wrzesień 2013 Autor Napisano 22 Wrzesień 2013 Materiał wydaję się czysty ołów a śr. 10/11 mm
viator01 Napisano 23 Wrzesień 2013 Napisano 23 Wrzesień 2013 Muszkietowe nie miały takiej małej średnicy, śrut myśliwski też to nie jest, zatem pozostaje kulka szrapnelowa.
Pytanie
dropek81
Witam czy dzisiaj wyszła mi taka kuleczka. Czy jest to kulka muszkietowa cy szrapnelówka ? Niestety średnicy na chwilę obecną nie mogę zmierzyć. Kulka jest ciężka nie ma widocznych szwów tylko z jednej strony widoczne lekkie spłaszczenie.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.