Skocz do zawartości
  • 0

Części z różnych samolotów II wojennych

Landszaft

Pytanie

Napisano

Witam . Łazikując Katowickich lasach znajduję czasami porozrzucane części z II wojennych samolotów , niestety nie są to miejsca upadku samolotów a raczej wyrzucone detale i części w trakcie wojny lub po wojnie w trakcie sprzątania lotnisk lub zakładów produkujących podzespoły lotnicze. Niestety kompletnie nie wiem z jakich jest to samolotów.
I tak pierwszy detal to element sterowania samolotem . widać stalową rurkę zardzewiałą do której jest zamontowany element ruchomy aluminiowy . do tego elementu widać z końców są zamontowane linki sterownicze a po środku były zamontowane dwie rurki ( jedna jest pełnej długości)które za pewnie były zamontowane do lotek lub sterów samolotu . niestety praktycznie brak sygnatur . tylko na jednej rurce jest wybite kilka cyfr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

znowu udało mi się coś znaleźć z niemieckiego fligra , następny rozdzielacz płynów hydraulicznych . ustrojstwo ma 4 wejścia . przy każdym wejściu jest nabity numer 1,2,3,i 4
Udało się detale poodkręcać . Pytanie do jakiego samolotu stosowane był ten element ??

Napisano

od dołu jest numer wybity ustrojstwa . niestety nie wszystko czytelne i tak w pierwszym rzędzie 1761A-12, w drugim 12508
i w trzecim literki KT trzecia uszkodzona prawdopodobnie N.

Napisano

Cześć Woody . Twoja prośba jest dla mnie rozkazem !. Oto zdjęcia wszystkiego co jest na tym detalu
sygnatura w kole jak by ANK 475 i nie da się zmienić ;o))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie