szmilas Napisano 9 Wrzesień 2013 Autor Napisano 9 Wrzesień 2013 Witam jakis czas temu znalazlem taki kawalek szabli. Czy jest mi jakis kolega od broni bialej pomoc ja zidentyfikowac. Z gory dziekuje. Jako ze nie mam jej u siebie to wymiary zamieszcze wieczorem. Pozdrawiam
szmilas Napisano 9 Wrzesień 2013 Autor Napisano 9 Wrzesień 2013 dziekuje kol kreatura za twoje przemyslenia, to co dla jednego jest zlomem dla innego jest eksponatem posiadajacym swoja historie. Jak potrzebowal bym pomocy wrozki to nie rejestrowal bym sie na tym portalu tylko poszukal jej na ezo.tv. Zamieszczajac ten wontek bylem swiadomy ze moge nie znalezc odpowiedzi na swoje zapytanie. Licze jednak ze moze ktorys z forumowiczow mial do czynienia z tego typu szabla, oraz to ze na kolejnym wypadzie znajde jej reszte.pozdrawiam
szmilas Napisano 9 Wrzesień 2013 Autor Napisano 9 Wrzesień 2013 wymiaryrekojesc 100mm dlugosci 10mm szerokosci przy glowni i 7mm gr.glownia to co zostalo 245mm dł, 35mm szer, 7mm gr
viator01 Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Nie jestem pewien czy to była szabla. Umiejscowienie trzonu jest co najmniej dziwne, bo zwykle znajdował się on mniej więcej w połowie szerokości głowni. Jest one też bardzo delikatny i krótki, bo po obsadzeniu jelca rękojeść byłaby bardzo krótka.
dan.iel Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 jeśli to nie był jatagan(w co śmiem wątpić), to masz pozostałość po dużym nożu.
viator01 Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Jatagan raczej odpada, bo miały zwykle nitowane okładki rękojeści, więc trzon miałby zupełnie inny kształt i 2-3 otwory.
szmilas Napisano 9 Wrzesień 2013 Autor Napisano 9 Wrzesień 2013 Witam jakis czas temu znalazlem taki kawalek szabli. Czy jest mi jakis kolega od broni bialej pomoc ja zidentyfikowac. Z gory dziekuje. Jako ze nie mam jej u siebie to wymiary zamieszcze wieczorem. Pozdrawiam
szmilas Napisano 10 Wrzesień 2013 Autor Napisano 10 Wrzesień 2013 widze ze udalo sie dojsc do pochodzenia mojej niby szabli. Jak napisal kolega Radian83 musza to byc pozostalosci po ośniku. Troche inny niz te ktore udalo mi sie znalezc w necie bo prosty ale to jednak to. Dziekuje wszystkim za swoje sugestie i pomoc.Pozdrawiam
Pytanie
szmilas
Witam jakis czas temu znalazlem taki kawalek szabli. Czy jest mi jakis kolega od broni bialej pomoc ja zidentyfikowac. Z gory dziekuje. Jako ze nie mam jej u siebie to wymiary zamieszcze wieczorem. Pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.