krzychon08 Napisano 4 Wrzesień 2013 Autor Napisano 4 Wrzesień 2013 Witam kolegów.Kumpel od jakiegoś czasu chodzi z tejonem i ma problemtaki że sygnalizuje mu kamienie na polu.próbowaliśmymieszac coś z dyskryminacją ale nic niedało.Proszę posiadaczy Tesoro o pomoc.z gory dziękuję
220V Napisano 4 Wrzesień 2013 Napisano 4 Wrzesień 2013 Też kiedyś przerabiałem ten problem,złe dostrojenie do gruntu było przyczyną,kręcenie dyskryminacją raczej nie pomoże.
Sovereign Napisano 4 Wrzesień 2013 Napisano 4 Wrzesień 2013 Wszytko jest ok drogi kolego . Jak go dostroiłeś i widzi kamienie wystarczy dać taki kamień na ziemię i kręcić pokrętłem do strojenia gruntu w prawo aż przestanie piszczeć na kamienie i będzie już ok. I to wszystko pozdrawiam a i z wykrywaczem wszystko jest ok bez obaw pozdrawiam.
pajadyna Napisano 7 Wrzesień 2013 Napisano 7 Wrzesień 2013 normalna sprawa łapie nie które kamienie ale dźwięk jest tak charakterystyczny że nie ma problemu. wykrywacz do gruntu stroimy na ziemi wolnej od jakichkolwiek sygnałów
bikemax771 Napisano 12 Wrzesień 2013 Napisano 12 Wrzesień 2013 Miałem już 3 Tejony nie miałem problemów super sprzęty może te kamienie masz z żelaza zobacz magnesem ,kumpel niech się twój wypowie
maras2 Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Te sprzęty tak mają, i problem jest - głębiej zalegające magnetyzery"(tak nazywam te kamienie) dają sygnał na kolor i się kopie, bo nie mam 100% pewności, co to jest.
Raned Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Te sprzęty tak nie mają. Dostrojony wykrywacz do gruntu nie raguje na kamienie, proszę przeczytać w instrukcji jak się to robi i poćwiczyć.
maras2 Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Nie jestem jełopem, który nie potrafi dostroić swojego sprzętu do gruntu po sześciu latach chodzenia - można sobie dostrajać uski rok" a sprzęt i tak chwyta te kamienie, chociaż nie wszystkie.Jestem pewien, że potwierdzili by to to inni użytkownicy tesoraków.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Maras, bez względu na top co mówi dystrybutor zawsze najlepszych wykrywaczy (bez względu na to co akurat sprzedaje) i niektórzy co się znają na tym jak krowa na tabliczce mnożenia, to normalne że wykrywacz reaguje na wtrącenia. Bo powinien. Można to wyciąć podkręcając balansem gruntu, ew dodatkowo zjeżdżając nieco z czułością (jeśli te kamyki są małe albo sygnały od nich słabe). Ale jeśli nie chcesz, to nie ma opcji.W wielu, bardziej zaawansowanych od gałkowców sprzętach, takie rzeczy da się bardziej lub mniej skutecznie wyciąć ręcznie, bez uszkadzania strojenia do gruntu i kastrowania czułości. O ile mają powtarzalne właściwości oczywiście. I zawsze ryzykując utratę zasięgu w niektórych zakresach.W tesoro musisz się nauczyć z tym żyć, bo wyboru nie masz. Oszukiwanie sprzętu źle ustawionym balansem gruntu to przeciętny pomysł.
maras2 Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Nigdy nie próbowałem kręcić balansem gruntu po dostrojeniu cewki do gruntu - bo i po co? do tych kamieni już dawno się przyzwyczaiłem, nie jest to coś nie do przejścia. A twierdzenie, że Dostrojony wykrywacz do gruntu nie raguje na kamienie" to bzdura i wprowadzanie w błąd innych.Jest to może wkurzające czasami, ale i tak wyczesuję różności z przechodzonych miejscówek, więc w tym momencie sprzęt mówi mi sory za te kamienie...", no.
Raned Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Prawdopodobnie masz niesprawny wykrywacz, w trakcie użytkowania 2 egz. Tejona w przeciągu 5,5 roku nie wykryłem żadnego kamienia.
Raned Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 albo nie używasz słuchawek lub masz źle dobrane, lub słabej jakości...
bikemax771 Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Tejony to marka tylko pozazdrościć można Polacy nasi takiego nie wymyślą nigdy,Tesoro to maszyny do szukania a złośliwy albo konkurencja co sama nic nie umie zrobić będzie krytykowała po co?
Sovereign Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Kolego krzychon08 napisz czy łapie kamienie czy koks bo to jest różnica koks jest o wiele lżejszy od polnego kamienia więc na pewno twój kolega będzie wiedział czy to koks czy kamień polny. a to duża różnica.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 ...wykrywa kamienie z powodu niewłaściwych słuchawek. Coraz lepiej. To się dopiero nazywa diagnoza specjalisty :] A może buty w niewłaściwym kolorze?
maras2 Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 Co do uwagi kol.Sovereigna - mam vaquero, i sygnalizuje mi koks, nie kamienie - pisząc kamienie" miałem na myśli właśnie ten koks.
Sovereign Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 maras2 to źle rozumiałeś kamień to kamień a Koks to Koks , wywołałeś temat że wykrywa kamienie więc zrobiłeś nie potrzebne zamieszanie.
bikemax771 Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 ten co ten post zaczął to to chyba wciąga koks nosem bo głupoty pisze
maras2 Napisano 15 Wrzesień 2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 Przepraszam - więc podsumujmy: wykrywa koks, nie kamienie.
krzychon08 Napisano 15 Wrzesień 2013 Autor Napisano 15 Wrzesień 2013 Witam kolegówte małe kamienie któte dawały koledze sygnałybyły głębiej zakopane ale kręcenie pokrętłembalance zniwelowalo sygnały.a koks każdy wykrywacz sciągnie.Diękuje za pomoc,przekażę koledze zeby się do was odezwał. jade na pole troszkę pochodzic z tereską.Daż dół
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.