capitan2 Napisano 28 Sierpień 2013 Autor Napisano 28 Sierpień 2013 Proszę o pomoc w identyfikacji baretki widniejącej nad KW. Do niczego nie pasuje mi połączenie gwiazdki z tym kolorem baretki.
viator01 Napisano 28 Sierpień 2013 Napisano 28 Sierpień 2013 To właśnie kłopot, że ta wstążka wygląda na inną i pytanie, czy to tylko jakiś efekt świetlny, czy rzeczywiście jest jednobarwna.Capitan2@czy na tej wstążce jest gwiazdka, bo takie odniosłem wrażenie, ale słabo to widać na fotce.Tak sobie myślę, że może to ewentualnie Krzyż na Śląskiej Wstędze Waleczności i Zasługi z gwiazdką, bo kolory bardzo zbliżone do białego (niebieski na środku i biały) i mogłoby to tak wyglądać (z tym, że baretka miała jeszcze amarantowe brzegi po bokach).
capitan2 Napisano 29 Sierpień 2013 Autor Napisano 29 Sierpień 2013 Przecież w pierwszym moim poście jest napisane o gwiazdce. Faktycznie jest ona obrócona. Teraz pod lepszą lupą widzę, że na baretce pod gwiazdką jest jakiś ciemniejszy pasek z resztą na skanie też ledwo ale widać. Może jednak śląsk ?
viator01 Napisano 29 Sierpień 2013 Napisano 29 Sierpień 2013 Ja miałem napisać pytanie o tę obróconą gwiazdkę i jakoś mi wyleciało a potem dopytywałem. Zakręcony jestem. Ten ciemniejszy nieco pasek właśnie widziałem na skanie i ten Śląsk mi do głowy przyszedł. Może po prostu brzegów nie widać (na KW też dość słabo wyszły).
capitan2 Napisano 29 Sierpień 2013 Autor Napisano 29 Sierpień 2013 Teraz mam lepszą lupę i wyraźnie widać ciemniejszy pasek pod gwiazdą i z prawej widać jeden ciemny wąski pasek na brzegu. Chyba to będzie to.
capitan2 Napisano 28 Sierpień 2013 Autor Napisano 28 Sierpień 2013 Proszę o pomoc w identyfikacji baretki widniejącej nad KW. Do niczego nie pasuje mi połączenie gwiazdki z tym kolorem baretki.
marcin12345 Napisano 28 Sierpień 2013 Napisano 28 Sierpień 2013 To jest za rany, choć mogę sie mylić :(
capitan2 Napisano 28 Sierpień 2013 Autor Napisano 28 Sierpień 2013 No też to biorę pod uwagę, ale nie pasuje mi kolor wstążki, który ewidentnie wygląda na biały.
capitan2 Napisano 29 Sierpień 2013 Autor Napisano 29 Sierpień 2013 Podsumowując to co do tej pory napisałem i to co napisali inni:- TO NIE JEST odznaka za rany i kontuzje. Baretka na fotografiach z taką odznaką jest znacznie dłuższa i węższa poza tym kolorystyka nawiązuje do VM. Zdjęcie choć stare jest dość dobrej jakości dla przykładu warto spojrzeć na wstążkę KW lub na kołnierz gdzie widać inny odcień patek;- co do wspomnianego odznaczenia śląskiego - to też odpada, zdjęcie przedstawia sierżanta jednostki wielkopolskiej, a poza w przypadku wspomnianego odznaczenia kolor baretki też jest inny http://odznaczenia.internetdsl.pl/ ( tak jak na tej stronie).Ma ktoś jakieś inne sugestie co to może być ?
viator01 Napisano 29 Sierpień 2013 Napisano 29 Sierpień 2013 Nie napisałeś jeszcze czy na tej baretce jest rzeczywiście gwiazda, czy to takie wrażenie. Wydaje mi się też, że jest ona odwrotnie.
viator01 Napisano 28 Sierpień 2013 Napisano 28 Sierpień 2013 Wydaje mi się, że jest tam jedna gwiazdka, więc pewnie to odznaka za rany a jakiś odblask zmienił kolor na zdjęciu. Widziałem już takie, na których było widać jakby białą z delikatnymi kreskami na górze i dole. Sposób noszenia wskazuje na tę właśnie odznakę.
pawelsamotyha Napisano 28 Sierpień 2013 Napisano 28 Sierpień 2013 Odznake ze Rany i kontuzje nosilo sie na waskiej wstazeczce w barwach Orderu Virtuti Militari.
Pytanie
capitan2
Proszę o pomoc w identyfikacji baretki widniejącej nad KW. Do niczego nie pasuje mi połączenie gwiazdki z tym kolorem baretki.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.