JanJensen Napisano 26 Sierpień 2013 Autor Napisano 26 Sierpień 2013 Od roku 2013 na Proximie i Discoverer
JanJensen Napisano 27 Sierpień 2013 Autor Napisano 27 Sierpień 2013 13 sierpnia, wtorek1 godzina wieczorem, wejście na plaże z klifu na wysokości ul. Władysławowskiej w Chłapowie2 zł 30 grNauka wykrywacza i przegląd terenu pod kopanie
JanJensen Napisano 27 Sierpień 2013 Autor Napisano 27 Sierpień 2013 Środa 14 sierpnia, 3 godziny po 15:00Władysławowo, wejścia 5-7. W środku dnia chodziło dużo osób z wykrywkami i mówili, że prawie nic się nie znajduje w porównaniu do zeszłych lat.
JanJensen Napisano 27 Sierpień 2013 Autor Napisano 27 Sierpień 2013 Czwartek od 20:00-22:30 plaża Chłapowo w stronę latarni morskiej Rozewie.Mało śmieci, prawie każdy sygnał był fantem, ale dalej tych skarbów jest dużo mniej niż na Waszych zdjęciach, pomimo, że wszystkie monety grubo zleżałe w ziemi, a nie świeże.Przy okazji udało mi się przestraszyć stróża z baru na plaży, który mówi, że co noc ludzie chodzą z wykrywaczami 3-4 rano. Więc dlaczego nie wyciągnęli tych starych monet?Przy samym barze znalazłem tylko 1 grosz, reszta w odległości nastu metrów.
JanJensen Napisano 27 Sierpień 2013 Autor Napisano 27 Sierpień 2013 To zdjęcie, też ze środy, obrazuje kilka smutnych faktów:- im bliżej centrum miejscowości ( Władysławowa ), tym więcej śmieci, mimo wszechobecności koszy na śmieci ( co 10 metrów ) chodzi się po śmieciach- 'można' wnosić szkło na plażę w dużych ilościach- kapsle różnią się między sobą sygnałami i nauczenie się tych konfiguracji oraz nieskuteczna( jak się okazało ) próba ich wycięcia w Proximie zajmuje mnóstwo czasu- w popularnych miejscówkach jak Władek z piszczałkami chodzi dużo osób i w dzień i w nocy - jeśli jeszcze chcecie wybrać chłodniejszy czas, gdy jest mniej turystów to z plaży fantów jest mało
JanJensen Napisano 27 Sierpień 2013 Autor Napisano 27 Sierpień 2013 18:30 czwartek 22 sierpnia, Puławy, lewy brzeg WisłySpacer po okolicy:-Wisła-Lasek, gdzie wg tablicy informacyjnej koło 1020 roku św. Wojciech odprawił mszę na wzgórzu, a wg lokalnych ze względu na przesuwający się front zostało tam sporo rzeczyPowiedziałbym, że to miejsce dobre było kiedyś. Las zastałem w stanie lekko kopniętym, dużo dołków świeżutkich.Na zdjęciu niemiec/mauser 39 rok, po lewej rusek 7.62×25mm z 44 roku. Chcę je jakoś wyczyścić.Po drodze trafiłem jakiś PRL-zostawiłem potomnym. Czasu nie miałem za wiele, ale spodziewałem się więcej.
JanJensen Napisano 31 Sierpień 2013 Autor Napisano 31 Sierpień 2013 Dzisiejsze 2h w poszukiwaniu haku od traktora. Haku nie było, ale znalazł się ciężarek od siewnika ( to duże zardzewiałe ) i fragment zamka.
JanJensen Napisano 31 Sierpień 2013 Autor Napisano 31 Sierpień 2013 Trafiły się też monety: boratynka po prawej i chyba pogięty PRL na górze - bardzo lekka, z orzełkiem.Pozostałe dwie mogą być plombami, nie do odczytania.
JanJensen Napisano 2 Wrzesień 2013 Autor Napisano 2 Wrzesień 2013 Zawsze chodzę z sitkiem i małą łopatką, a to było coś pomiędzy plaża/pole tj. był zbiornik wodny a niedaleko jeden napotkany Pan poprosił o poszukanie haka. Jakby więcej było takich miłych Panów to byłoby gdzie chodzić, bowiem na pytanie czy mogę się przejść za traktorem ciągle trafiało mi się 'nie'. Z tego powodu wątek miał być głównie o plaży i wodzie, ale może to się zmieni.Pozdrawiam
JanJensen Napisano 2 Wrzesień 2013 Autor Napisano 2 Wrzesień 2013 Do ostatniego zdjęcia: to co wydawało mi się boratynką, okazało się groszem Augusta III Sasa(widać napis III REX POL i koniec imienia).Oto sitko i łopatka.
JanJensen Napisano 2 Wrzesień 2013 Autor Napisano 2 Wrzesień 2013 Dzisiejsze 3h w tym samym miejscu: od góry kolejno pół monety/guzikaguzik z literami DOMUSguzik bez sygnaturmini berło, głowa(korona?) jakiejś figurki np. z szachów, do IDszkiełko albo nie szkiełko, do IDPRL 10 groszy 197110 groszy 1923ciężki przedmiot z 000, na odwrocie napis Kołchoz albo Gołków lub coś podobnego, do IDłuska, ma 2 liczby na spodzie 22 oraz 67pręcik?złączka do rurcoś co wygląda jak 2 złączone połówki łuskipozostałość po łyżce?
JanJensen Napisano 2 Wrzesień 2013 Autor Napisano 2 Wrzesień 2013 A oto i cel poszukiwań; promil szans, że to meteoryt.
JanJensen Napisano 8 Wrzesień 2013 Autor Napisano 8 Wrzesień 2013 Przyjacielu darkman, domyślam się, że to może być plomba, ale od tego jest ID. Pierwszy raz trafiam taki przedmiot z 000 i byłem ciekaw od czego , co w tym Gołkowie plombowano, czy zawsze 000 oznaczają coś konkretnego itp. Może ktoś akurat wie.Na tym zdjęciu już nieco inne rzeczy.
JanJensen Napisano 8 Wrzesień 2013 Autor Napisano 8 Wrzesień 2013 Medalik z jakimś świętym, na odwrocie M"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.