rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 Wczoraj dostałem taką książkę. Nigdy nie miałem nic wspólnego z Antykwariatem. Czy na forum są ludzie, którzy interesują się książkami? Jeśli tak, to prosiłbym o jakiekolwiek informacje w jaki sposób je katalogować. Na co zwrócić szczególną uwagę. Na okładkę, na ryciny, złocenia stron. Celowo nie zamieszczam tej książki w Indentyfikacjach tylko w Towarzyskich. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Sierpień 2013 Share Napisano 25 Sierpień 2013 Ale chcesz ją zidentyfikować czy pytasz na przyszłość- tworzenie sensownego księgozbioru?Jeśli pierwsze- to może zdjęcia karty tytułowej, przepisany tytuł, wydawnictwo, itp...Jeśli drugie- to ja się nie odzywam... Sam już przestałem nad swoimi książkami panować :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 To jest moja pierwsza książka tego typu i nie wiem w jaki sposób na nią patrzeć. Ryciny są niesamowite I oprawa też. Czy data w tej książce odpowiada epoce? Czy jest późniejsza? Nie zależy mi na wycenie, tylko na mądrych opiniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Sierpień 2013 Share Napisano 25 Sierpień 2013 Data 1882 i 6 wydanie pasują, skoro 7 było rok później...Kto i komu ją podarował, nie wiem- mam za słabe okulary :-(A wydanie- większość opasłych książek z XIX/XX wieku taką ma szatę graficzną. Wystarczy popularne Brockhaus'y pooglądać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 25 Sierpień 2013 Share Napisano 25 Sierpień 2013 Jesli dobrze widzę książka jest dla Adeline Florence Barbs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 W jaki sposób potwierdzić autentyczność dedykacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 25 Sierpień 2013 Share Napisano 25 Sierpień 2013 Jeżeli chodzi Ci o datę dedykacji to możesz potwierdzić o u grafologa. Może stwierdzić z jakich lat pochodzi pismo. Badanie chemiczne z kolei pomoże stwierdzić czy tusz jest autentyczny. Jeżeli zaś któraś z wymienionych osób nie jest nikim znanym, nie wie czy jest sens potwierdzania autentyczności. Tysiące ludzi dedykowało sobie nawzajem książki które były prezentami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 26 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2013 Dziękuję chwilę uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.