Pader Napisano 16 Sierpień 2013 Autor Napisano 16 Sierpień 2013 Witam, dwa zdjęcia Polskich żołnierzy, jakie to pułki? Jeden 1 a drugi 9, piechota?? Lata?
viator01 Napisano 16 Sierpień 2013 Napisano 16 Sierpień 2013 Nie jestem specjalistą od mundurów, ale widzę, że się nikt nie wypowiada...Kolory patek są trudne do określenia, ale na oryginale można to lepiej określić. Wydaje mi się, że to mogą być mundury KOP, ale głowy nie dam, bo nie ma czapki. Wysokie kołnierze wskazują, że to lata dwudzieste. Później były nieco niższe jak mi się wydaje.Patki KOP-u na kołnierzach były w kolorze granatowym z ciemnozieloną wypustką, a piechota miała granatowe z żółtymi wypustkami - na zdjęciu wydają się ciemne, ale to możesz ustalić. Spróbuj porównać kolory tych wypustek (z tym, że fotki cz-b) http://www.qwęrty.pl/info-Barwy_broni_i_s%C5%82u%C5%BCb_Wojska_Polskiego_II_RP.html Szkoda, że nie widać dobrze odznaki, bo na pewno nie była to odznaka harcerska. Może dałoby się lepszy skan zrobić tylko tej odznaki.
Pader Napisano 19 Sierpień 2013 Autor Napisano 19 Sierpień 2013 I już, jak mówiłem to na bank krzyż harcerski, byłem nim przez kilka lat, wiem co mówię:] Zdjęcia są w formie pocztówek, poza liniami nic ciekawego, zero producentów.
Pader Napisano 16 Sierpień 2013 Autor Napisano 16 Sierpień 2013 Witam, dwa zdjęcia Polskich żołnierzy, jakie to pułki? Jeden 1 a drugi 9, piechota?? Lata?
viator01 Napisano 19 Sierpień 2013 Napisano 19 Sierpień 2013 I już była o tym dyskusja http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=276866A miałem nadzieję, że to będzie odznaka, która potwierdzi przynależność do jednostki :(
Sōji Okita Napisano 20 Sierpień 2013 Napisano 20 Sierpień 2013 Nie Ty jeden miałeś takie nadzieje. Ale wyszedł był krzyż harcerski. Czy ktoś ma wiedzę, na jakich zasadach mógł on być noszony na mundurze WP ?
Pader Napisano 22 Sierpień 2013 Autor Napisano 22 Sierpień 2013 Krzyż krzyżem, ale jakie to pułki?? Piechota??
Pytanie
Pader
Witam, dwa zdjęcia Polskich żołnierzy, jakie to pułki? Jeden 1 a drugi 9, piechota?? Lata?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.