Skocz do zawartości

Wola Cyrusowa

Gość berthier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No historii jak wszedzie jest masa i nie wszystko sie zgadza zawsze - wiadomo pamiec bywa zawodna a z czasem tez przeinacza sie fakty itp. Lecz sporo wiadomosci przekazywanych przez ludzi blizej lub dalej wiaze sie z relacjami i dokumentami. Ja namietnie ryje te tereny od pewnego okresu z powodu ze mam do Kołacina bardzo blisko. Swoja drogą to polecam książke Wrzesniowe wspomnienia podporucznika" - ppor. Dzrewienieckiego dow. 11 kompanii IV/84 pułku strzelców poleskich który dowodził 9 wrzesnia rano obroną przepraw własnie w Kołacinie i zabezpieczał tyły 30 DP walczącej w tym samym czasie pod Jezowem. Co do eksploracji rejonu - ja bardzo to lubie i z checia sie pokrece.
Napisano
a co do czajnika na kołowrocie ... w sumie do zeszłych wakacji w jednej z pobliskich wiosek wisiał sobie w spokoju od wojny na drewnianym słupie telefonicznym polski hełm wz.31 ... ale właściciel juz nie żdzierżył napadów wielbicieli militariów i schował hełm gdzieś w zacisznym miejscu.
Napisano
hehe przyznam ze wlasnie jak po niego pojechałem z Michałem to zona wpierw powiedziaala ze gdzies tu sie wala a pozniej wyszedl maz i tlumaczył zawziecie ze juz go do muzaum oddał :))))))))))))))))))0 kitował tak okrutnie ze nie dało rady ... ale leganeda o tej wiszacej 31-ce byla dosc znana w Łodzi wiec podejrzewam ze zmaltretowaqny panicz poprostu miał dość. :)No my byliśmy u nieo tylko raz.
Napisano
Witam
Berthie mozemy sie kiedys ustawic na poszukiwania w tamtych rejonach.Ja mam dzialke 1 km od lasu wola cyrusowa i jestem na niej co weekend.Razem z Bolasem penetrujemy ten teren od czasu do czasu.

Ten koles z helmem byl tez ostro przezemnie maltretowany bo sie okazalo ze to jakas moja rodzina nawet byla.Ale z opowiadan rodzinnych wyszlo ze ten koles to niepełna 100 i nigdy z nim nie mozna sie bylo dogadac.
Pozdro miq
Napisano
Dziękuję za odzew, postaram się w najbliższym czasie podać opis tego domu.Może ktoś z Kolegów pomoże mi go zlokalizować?
pozdrawiam.berthier
Napisano
Bolas wspominasz o książce Wspomnienia wrzesniowe porucznika". Co to jest za książka, kiedy wydana, jak ją mozna zdobyć ? Bardzo by mnie interesowała.
Pzdr AK77
Napisano
Rozumiem, że koledzy są z Łodzi lub okolic- chętnie bym podjął współpracę, jestem jeszcze co prawda zielony" jeśli idzie o poszukiwania, dotąd tylko kolekcjonowałem- proszę o jakiś kontakt- chętnie bym was poznał.

szarobury
Napisano
Ksiazka ta zostala wydana dosc dwano bo chyba w latach 60/70 - ja mam sztuke od kolegi. Ogolnie to wspomnienia podporucznika z IV batalionu 84 pulku sttrzelcow poleskich (4 batalion powstał dodatkowo w czasie mobilizacji) - i on z braku oficerow wyzszych dostal dowodztwo kompanii (11ej). Wraz ze swym pulkiem wyjezdza an front i z nim walczy klnąc sporo na swojego dowódcę pułku i ogólnie na całość WP i dowództwa. Walczy min pod Mokrą gdzie walczył również cały IV/84psp (niewiele osób o tym pamieta), pozniej w odwrocie z cała GO Piotrków. Przelotem mija Łódź 0 chwile broniac przepraw i zanezpieczajac tyły 30 DP. W sumie nie jest to jakas opasła ksiazka. Ale ciekawa. Mozna jej szukac po allegro czy antykwariatach lub biblotekach. NIeco zdjec.
Napisano
o szczercowie jest tam nieco ale akurat ppor Dzrewieniecki nie walczył tam za duzo - raz wysłali ich na patrol i tyle - a główna pozycje opuscili chyba bez oddania nawet 1 strzału ...
Napisano
o szczercowie jest tam nieco ale akurat ppor Dzrewieniecki nie walczył tam za duzo - raz wysłali ich na patrol i tyle - a główna pozycje opuscili chyba bez oddania nawet 1 strzału ...
  • 2 weeks later...
Napisano
Witaj Miq!
W poruszonym przeze mnie temaciemam taką prośbę.Jeśli bywasz w pobliżu Kołacina, miałbyś czas, to spróbój się dowiedzieć o rodzinę Stachoskich
( lub Stachowskich ).Kobieta prawdopodobnie miała na imię Marianna.Ten dom, o którym pisałem był ich. Wiem jeszcze, że był z czerwonej cegły.Gdyby udało Ci się trafić na jakiś ślad daj znać,będę wdzięczny.Może fotka? Latem pewnie się tam wybiorę.
Pozdrawiam.berthier.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie