Skocz do zawartości
  • 0

Wyciągarka linowa.

Autsajderr68

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołem Koledze.
Na początku powiem, że nie jest to wyciągarka samochodów Star. Ani typu 660, ani 266.
Następnie zapytam:
1) z czego wnioskujesz „że to PRL jakiś” ? – czy znalazłeś jakieś symbole, napisy lub inne cechy skłaniające do takiego wniosku?
2) Czy masz pewność, że to jest wyciągarka samochodowa?
Pytania zadaję z ciekawości – bo nie kojarzę takiego czegoś z żadnym znanym mi samochodem.
Nie znajduję na przedstawionych fot. miejsca do podłączenia napędu mechanicznego. Widoczny jest wyłącznie napęd przy pomocy dźwigni ręcznej. Nie widzę również żadnego hamulca bębna liny.
Przypuszczam, że po przeciwnej stronie od koła zapadkowego znajduje się bęben sprzęgła przenoszącego napęd z wału koła zapadkowego na bęben liny i rozłączającego – do rozwiania liny (napęd jest tu jednokierunkowy).
Jakiego rodzaju jest to sprzęgło – czy stożkowe?
Ponieważ taki rodzaj napędu ręcznego je bardzo powolny – stąd moja wątpliwość co do zastosowania tego urządzenia jako wyciągarka samochodowa.
Interesująco wygląda (choć nie całkowicie widoczny) mechanizm włączania (wyłączania) tego sprzęgła – jeśli to rzeczywiście jest sprzęgłem. Czy to jest przesuwana wzdłuż osi wału i obracająca się wraz z nim tuleja z trzpieniami na swym obwodzie?
A swoją drogą szkoda, że nie podajesz żadnych wymiarów – co niestety jest dość powszechnym zwyczajem uczestników tego forum.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie