Skocz do zawartości

Depozytowa sobota- pommern

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejne luźne znalezisko z rozwleczonego depozytu. Stan idealny ponieważ były całe w smarze. Radośc podwójna ponieważ militarki się tam nie spodziewałem.

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Kolejny depozyt. Wielka miska ze 40 cm wysokości i 0,5 m szerokści. Postanowiliśmy nie wyciągac zawartości na polu więc zjechalismy do domu. Spodziewałem się porcelany...sztucców...

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano

Od ostatniego depozytowago trafienia schodziłem kilometry, setki dołków wykopałem ( i zakopałem :) tony ziemi przerzuciłem...i nic. Dopiero w ostatnią niedzielę znów się udało.
Najpierw kanka około 20 l- w środku nici i materiały krawieckie oraz trochę papierzysk ale w tragicznym zupełnie nieczytelnym stanie
Zatraz opodal widoczna na foto walizka metalowa

Napisano

W walizce oprócz materiałów, nici i innego krawieckiego szpeju nożyce do drobiu (foto) w stanie tragicznym oraz widoczna łopatka do ciasta.

Napisano

Tablica była jeno przykrywką dla słoików typu weck. W słoikach zamiast złota, srebra i innych precjozów - obrus (super stan) skarpetki, rękawiczki i materiały krawieckie :)

• 1 month later...
Napisano

W grudniu udało się jeszcze wyrwać ziemi dwa depozyty. 2 lutlampy i wielkie klucze znalezione w jednym dołku niestety wszystko strasznie zjedzone przez korozję (wilgotna kwaśna ziemia) Wieść gminna niesie że opodal miejsca znalezienia w 1945 roku znajdował się przytopiony pojazd pancerny lub czołg. Lutlampy były używane w zimie przy czołgach do podgrzewania silników a i wielkie klucze mogły być od czołgu...ale pewności nie mam.

• 2 months later...
Napisano

No i jest nowy depozyt na nowy rok. Niestety nie miałem ze sobą aparatu w terenie więc tylko zdjęcia samych znajdek. Trafiłem kanę około 20 l która spoczywała na około 1 m a co ciekawe poziomo....
Pierwsza w kanie była biblia. Potem obrusy, pościele, wszystko oczywiście rozsypujące się i między nimi jedna filiżanka ze spodkiem. Szału nie ma ale emocje przy wykopywaniu kanki niesamowite.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie