Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki brelok?

cichos

Pytanie

Napisano

Brelok , moneta? przedmiot został wykopany na wzgórzach gubińskich, wykonany jest z miedzi. Przedstawia rower i liczbę 90. Z drugiej strony widnieją napisy:,,Reissner Wohl& Co Nachf i ,, Guben". Co to może być?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na początku zastanowiła mnie wysoka liczba 90, bo zakładając, że to żeton rowerowy (na co rzeczywiście wygląda), to zakładałem, że ta gubińska fabryka (wtedy jeszcze w całości niemiecka oczywiście) nie zatrudniała zbyt wielu pracowników, ale doczytałem, że pod koniec lat 20-tych XX wieku było ich ponad 300, więc i rowerów było sporo. A to oznacza, że jak już stwierdził Kreatura jest to żeton rowerowy pracownika firmy.
Posługiwała się ona tą nazwą do kresu przed wojną, bo później w czasie prześladowań Żydów o ile dobrze zrozumiałem została przejęta i funkcjonowała pod inną nazwą (Bären-Tuch-Werk).
Firma powstała w 1881 roku.
Napisano

Brelok , moneta? przedmiot został wykopany na wzgórzach gubińskich, wykonany jest z miedzi. Przedstawia rower i liczbę 90. Z drugiej strony widnieją napisy:,,Reissner Wohl& Co Nachf i ,, Guben". Co to może być?

Napisano
Dzięki za informacje, co do fabryki to dostałem takie same informacje szukając dzisiaj w izbie muzealnej Gubina :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie