Skocz do zawartości
  • 0

Tłoczona blaszka

Ulicznykucharz

Pytanie

Napisano
Wymiary 6,5cm x 8,5cm. Blaszka jest tłoczona. Trzy litery na niej są chyba rosyjskie, lub cośw tym stylu(niestety nie znam wschodnich języków). Po środku laska opleciona dwoma wężami, na górze hełm z dwoma skrzydłami. Element z Podlasia. Proszę o jakieś wskazówki.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
klamra szkoły handlowej.
litery rosyjskie К У oznaczają Комерческое Училище (lub Коммерческое Училище - szkoła handlowa).
nie mogę tylko powiązać pierwszej litery i co za nią się kryje.

np.:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%D0%9F%D1%80%D1%8F%D0%B6%D0%BA%D0%B0%2B%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5+%D0%A3%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.49478099,d.Yms,pv.xjs.s.en_US.c75bKy5EQ0A.O&biw=1108&bih=677&wrapid=tlif137450984911010&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=HVvtUef6NcLBtQbmzYHoAQ

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 18:18 22-07-2013
Napisano
Dzięki wielkie tyfus. rzeczywiście zdjęcia są dardzo podobne do tej mojej. Niestety te strony w większości są po rusku a ja ni w ząb. Jesteś w stanie mi to mniej więcej wydatować?
Napisano
Odnalazłem co oznacza pierwsza litera. Według tego co ustaliłem pierwsza litera to pierwsza litera miasta, w którym była szkoła. Tylko powiedzcie mi jaka to litera w alfabecie carskim/rosyjskim?
Napisano
Jesteś wielki. Wszystko już poskładałem do kupy. pisząc po naszemu: Biełastockoje Gorodskoie Uczyliszcze. A klamre znalazłem we wsi pod Białymstokiem, więc wszystko się zgadza. dzięki za pomoc tyfus.
Napisano
hmmm... raczej Biełastockoje Komierczieskoje Uczyliszcze (Białostocka Szkoła Handlowa) - litery Б К У (B K U).

wg twojego tłumaczenia Białostocka Miejska Szkoła...

nie wiem, bo nie znam tych okolic) czy w Białymstoku takowa szkoła handlowa była, ale to jest chyba możliwe do sprawdzenia ?
Napisano
No i znowu kłania się brak znajomości języka u mnie. Dzięki za poprawke. Szkoła taka istniała już to sprawdziłem. Klamra jest 100% prawdziwa. Nie mam tylko pojęcia jak z jej rzadkością. Zapewne to jedna z wielu, chociaż te w sieci mają bardziej proste kształty, a moja jest ciut bardziej fikuśna. To może mieć znaczenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie