Skocz do zawartości

4 srebrne monety jakie ( talar) orginały czy falsy

elvis123

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda tylko że wydałeś na to ponad pare stówek , a aukcja była wystawiona w dzikim dziale , opis w aukcji typu w spadku po dziadku , pod podłogą w kamienicy , na polu lub z jeziora odrazu daje do myślenia że to śćiema , oczywiście może i sprzedający nie wiedział nic na ten temat ale na drugi raz prosze rozsądnie licytować - Pozdrawiam

Spokojnie Panowie jest prawo konsumenckie które pozwala zwrócić towar do 2 tyg a falsmi niemożna od tak sobie handlować chyba że się o tym napisze . To tak jakbyś zapłacił w sklepie fałszywą setką :) Nawet jak świadomy nie byłeś tego że to fałszywka popełniłeś przestępstwo

elvis123 prawo prawem (nie zawsze stoi po naszej stronie)! Ale aukcje z takimi monetami są wystawione w dziale kopie i falsyfikaty ( to jest pierwszy sygnał ze musimy zakładać ze kupujemy falsy i zgadzamy się na to z pełna świadomością ) ! drugi sygnał to opis ze na strychu po dziadku po ojcu który zbierał itp itd (coś jest nie tak ! bo nikt nie sprzedał by monet wartych kilka tysi od 1 zł najpierw by to sprawdził! Trzeci sygnał to dopisek w aukcji typu Nie znam się na tym licytujesz jako kopie nie przyjmuje zwrotów itp ! Tak ze jak już kupimy takie monety jest po wszystkim, bo sprzedający napisał ze są to kopie wystawił w odpowiednim dziale (to ze walnął historie o dziadku itd to nie istotne) itd (jeśli napisał ze nie przyjmuje zwrotów jeśli nie pasuje nie bierz udziału w aukcji ) to w sumie d... zimna ! Nie ma sie co oszukiwać ludzie tez nie są rozsądni kupują takie monety z nadzieja ze łapią Boga za nogi a dają się oszukać na słabej jakości falsy które stoją po 20zł a kupuje je za 200zł ! Ogólnie sprawa z takim kopiami to temat, dosłownie ocean !

pozdrawiam i kupujcie rozsądnie nie dajcie sie naciągać !

Elvis, obawiam się, że prawo konsumenckie, o którym piszesz dotyczy wyłącznie podmiotów gospodarczych, nie zaś osób fizycznych handlujących okazjonalnie. Ta samo tyczy się fałszowania tego typu walorów - o fałszerstwie monety lub znaczka można mówić, w świetle polskich regulacji wyłącznie w odniesieniu do walorów obiegowych. Przerabiałem kiedyś ten temat, gdy dałem się zrobić na lewe wydania krakowskie w znaczkach. Na szczęście zapłaciłem za nie wtedy jakieś grosze Jeśli nie mam racji, niech mnie ktoś poprawi.

Pozdroofki

IdeL

No ale wystawiając monety z opisem że są to monety ze spłaty długu a dodatkowo pisało monety wykopki , to już tego nie rozumiem? , albo ktoś świadomie wystawił te monety nie pisząc że są to falsy albo nieświadomie je nabył , jeżeli sprzedający wystawił by w dziale np talary to można mieć wtedy pretensje o ich oryginalność , a monety były wystawione w dziale pozostałe , czyli znajdują sie też tam różne falsy jak i różne monety mało wartościowe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie