lpuzia Napisano 8 Lipiec 2013 Autor Napisano 8 Lipiec 2013 Znalazłem 2 szt. po obfitych deszczach na zakolu strumienia.W miare możliwości prosze o szczegóły identyfikacji po biciach.Pozdrawiam serdecznie.
viator01 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Widzę, że nikt nie odpowiedział, bo nie było zdjęć ani opisu tych bić.Tu znajdziesz pomoc http://www.odkrywca.pl/jak-zmniejszyc-zdjecie-aby-wstawic-je-do-watku-na-forum-sposob-najprostszy-,684783.html#684783
bassista Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 www.municion.org/792/792x57_05.htmz ciekawostek luska wyglada na wystrzelona z ZB26 (prostokatny slad iglicy na splonce)Zdrow!
didi Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 Jest to łuska od naboju .303 British (7,7 × 56 mm R) do karabinu Lee-Enfield. Bicia S /|\\ R oznaczają -Royal Ordnance Factory (ROF), Spennymoor, Durham, U.K.
didi Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 Poprawka. Chodziło o R /|\\ L czyli -Royal Laboratory, Woolwich Arsenal, Kent, U.K.
didi Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 1938- rok produkcji. WI typ pocisku w tym przypadku AP (armour piercing) -przeciwpancerny. http://www.dave-cushman.net/shot/303headstamps.html To tyle.
didi Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 Jak się okaże że to mauser, szacun dla Ciebie a ja będę chodził ze spuszczoną głową do odwołania. Co do mojego wyboru rodzaju amunicji przyczyniło się co prawda tylko denko z biciami brytyjskimi oraz fakt że często Nowi w hobby mylą się w podstawowych rzeczach i dla większości każda łuska karabinowa jest od mauzera". Co do brytyjskiej amunicji 7,92x57 i strzelającym nim karabinem Besa szczerze nie wiedziałem. Ale zastanawia mnie fakt że jeżeli Brytyjczycy rozpoczęli produkcję karabinu w 1939 roku z jakiego powodu już w 1938 tłukli amunicję do niej. Przezorna zapobiegliwość?
bassista Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 To łuska Mauser czy Enfield? Daj zdjęcia z boku
bassista Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 Kolego, nie upieralem sie, ze to Mauser :D Rownie dobrze moze byc Enfield a kol. lpuzia nie zidentyfikowal poprawnie luski. Dlatego tez raz jeszcze wnosze o zamieszczenie zdjecia z boku lub ew potwierdzenie co to za luska. Jedna tylko moja prosba, nie pitol glupot w stylu ie bo nie". Nie zawsze ma sie racje. Podawaj argumenty to uniknie sie niepotrzebnej dyskusji.
didi Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 basista- w życiu pewne rzeczy są pewne. I to nie jest Mauser.
didi Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 Coś późno zaakceptowano posty kolegi Ipuzia i wyszło jak bym ich nie czytał. Poza tym dla potomnych wyczytałem że Besę przeznaczono do obrony pojazdów przed piechotą i nie przewidywano stosowania w niej amunicji p.panc. Wprowadzono ją dopiero w 1942r po doświadczeniach z Francji w 1940r. http://sites.google.com/site/britmilammo/7-92mm-besa/7-92mm-besa-armour-piercing
didi Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 Tak jak wcześniej napisałem, pewne rzeczy się wie. A na dodatek taki oto dowód z http://www.municion.org/303/303.htm 19 denko od góry.
bassista Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 Nadal nie wiem po czym poznajesz, ze to Enfield. Po widoku denka luski? Bez podania wymiarow?1. Temat watku - Mauser2. Angole uzywali rowniez amunicji 7,92x57 Mauser m.in. w karabinach Besa3. Dla potwierdzenia podalem wczesniej link rowniez do strony municion.org4. Skoro ciezko sie Tobie wysilic to podaje link do zdjecia Mausera na tej stronie: www.municion.org/792/Rl45IIZG.jpg5. Malo tego, wklep sobie w wujka google zwrot typu prostokatny slad iglicy na lusce Mauser" i co wyjdzie?6. Angielskie luski Mausera z prostokatnym sladem po iglicy byly nawet na tym forum. Wez sobie i poszukaj.7. Skoro upierasz sie na Enfielda to podaj racjonalne argumenty za tym. Ja nie jestem na tyle dobry, aby kaliber stwierdzic po jednym takim zdjeciu. A argumenty typu bo jest to pewne wpakuj sobie do tornistra i niech poczekaja do wrzesnia na rozpoczecie roku szkolnego8. @lpuzia - wklej zdjecie z boku, rozwieje to watpliwosciZdrow!
lpuzia Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Napisano 11 Lipiec 2013 I obie razem - na 99 procent z tej broni.Zaraz dodam zdjęcie z profilu.Choć oczywiście się nie znam.
lpuzia Napisano 8 Lipiec 2013 Autor Napisano 8 Lipiec 2013 Znalazłem 2 szt. po obfitych deszczach na zakolu strumienia.W miare możliwości prosze o szczegóły identyfikacji po biciach.Pozdrawiam serdecznie.
Pytanie
lpuzia
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.