Skocz do zawartości
  • 0

panzerfaust

HASAG40

Pytanie

Napisano
witam mam pytanko w związku z renowacją panzerfausta.Dzisiaj wymieniłem parę rzeczy za dwie głowice do pzfst wraz obsadą kielichem" oczywiście puste i bezpieczne jutro dołączę fotki ale zdziwiłem się gdy nie mogłem jednej wydostać z kielicha:-)okazało się że ma gwint na końcu i jest poprostu wkręcana w kielich:-)może mi ktoś napisać co to za odmiana może wczesna?ponieważ ja pierwszy raz spotkałem się z wkręcaną gruchą wszystkie które widywałem i sam znajdywałem były poprostu wkładane z góry dzięki za info.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do tych celowników" osadzonych bezposrednio na głowicach to myślę, że może to być dobry trop w rozpoznawaniu wersji głowic, dlatego, że w tej podglądowej głowicy co wstawiłem brak jest jakiegokolwiek celownika", zaś w innej głowicy (już bez gwintu) taki celownik, muszka już występuje. Możliwe, że właśnie głowica z podglądowej fotki jest od panzerfausta 30, a głowice bez gwintów, z celownikami to późniejsze produkcje do panzerfaustów 60, a nawet do 100.
Napisano

Dzięki za info.W sumie to teraz już wszystkiego strach trzymać takie czasy:-)ale wszystkie które mam to wydmuszki rury też to składaki" nigdy bym do łapy pełnej nie zabrał;-).Czyli mogę śmiało rozglądać się za skrzynką i będzie piękny komplet;-)dodałem fotkę mojego ulubionego zestawu w camo pzft100m oraz garnek m40 chyba camo do walki w mieście;-)

Napisano

fotka słabo wyszła ale widać linię łączenia ponownego gruchy od wysokości blaszki zabezpieczającej była kiedyś rozcięta i opróżnina po czym złożona ponownie tak ją nabyłem na jarmarku kilka lat temu w lewym górnym rogu widać napis,panzerfaust 100m oraz zarys gostka z wyrzutnią i napisy instrukcja :-) teraz był czas złożyć bestię w całość dodam że takie stany to już rzadkość a w kolorze feldgrau 100m to już całkiem rarytasik także warto się napocić efekt widoczny na fotce poprzedniej;-)pozdrawiam

Napisano
Ładna sztuka, ja za swoją 60 tke muszę się zabrać, tylko mi kielicha brakuje. Wyszykowanego mam kleina stan bez szału, ale komplet przynajmniej :)
Napisano
witam mam pytanko w związku z renowacją panzerfausta.Dzisiaj wymieniłem parę rzeczy za dwie głowice do pzfst wraz obsadą kielichem" oczywiście puste i bezpieczne jutro dołączę fotki ale zdziwiłem się gdy nie mogłem jednej wydostać z kielicha:-)okazało się że ma gwint na końcu i jest poprostu wkręcana w kielich:-)może mi ktoś napisać co to za odmiana może wczesna?ponieważ ja pierwszy raz spotkałem się z wkręcaną gruchą wszystkie które widywałem i sam znajdywałem były poprostu wkładane z góry dzięki za info.
Napisano
Posiadasz gruchę od kleina która rzeczywiście była wkręcana w kielich, albo taką odmianę ?

Fotka podglądowa
http://imageshack.us/f/195/dsc03213u.jpg/
Napisano
Dzięki Thomson.Mam jeszcze pytanie natury prawnej?jak to jest z kupnem oraz sprzedażą owych głowic oraz rur do panzerfausta?wiem że puste głowice można kupić na aukcji puste rury także,ale jak to jest z kompletem w całości?W sumie rura pusta jest ok,tak samo głowica czyli można sprzedać lub kupić w całości taki zestawik i trzymać w domu?z góry dzięki za info.
Napisano
Thomson dokładnie jest to taki jak z fotki, tylko posiada jeszcze tą blaszkę zabezpieczającą która była mocowana na korpusie gruchy .Tutaj na fotce może jest tak ułożony że jej nie widać,ale to jest ten sam model czyli jaki?
Napisano
Jeżeli głowica to wydmuszka bez heksogenu i detonatorów to jest jak najbardziej legalna. To samo tyczy się rury, ważne żeby była pusta w środku. W domu możesz trzymać bez jakichkolwiek problemów.

Zdrów
Napisano
Hasag niestety nie wiem konkretnie, który to będzie model. Podejrzewam, że głowice z gwintem są od modelu 30, ale nie mogę potwierdzić tego żadnym źródłem. Co ciekawe z w/w blaszkę zamocowaną na głowicy spotkałem się na gruszce już bez gwintu.

PS Na tej głowicy podglądowej nie było blaszki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie