DOMILUD PL Napisano 1 Lipiec 2013 Autor Napisano 1 Lipiec 2013 Jak w tytule. Parę miesięcy temu znalezione pierwsze. Myślałem że to cywilne dzieło ale wczoraj w ruskiej ziemiance wyszło drugie, a zatem nie przypadek.
DOMILUD PL Napisano 1 Lipiec 2013 Autor Napisano 1 Lipiec 2013 Chyba pokrywka od jakiegoś pojemnika, tylko jakiego?
DOMILUD PL Napisano 2 Lipiec 2013 Autor Napisano 2 Lipiec 2013 jan27 nie sądzę, a jeśli tak, to którą?
DOMILUD PL Napisano 2 Lipiec 2013 Autor Napisano 2 Lipiec 2013 Mimo wszystko jan wskazałeś kierunek. W ziemiance znalazłem fragment klosza lampy karbidowej, rowerowej. Szukając wyglądu całości na jednej z fotek zauważyłem bardzo podobny element z rurką. Sporo lamp miało taką podstawkę. Przez rowkowe nacięcie w rurce, zarazem palniku, acetylen przedostawał sie w górę w rejon klosza, gdzie oczywiście ulegał spaleniu dając światło.
Pytanie
DOMILUD PL
Jak w tytule. Parę miesięcy temu znalezione pierwsze. Myślałem że to cywilne dzieło ale wczoraj w ruskiej ziemiance wyszło drugie, a zatem nie przypadek.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.