Speedy Napisano 9 Lipiec 2013 Share Napisano 9 Lipiec 2013 @Loslau: no właśnie, ja też gdzieś tam wyczytałem, że z kolei na Wschodzie, te fugasy z bomb lotniczych, jakie zostawiali Niemcy wycofujący się z Rosji, minując za sobą rozmaite ważne obiekty, mosty, budynki itp., najczęściej miały właśnie J-Feder 504. Czyli wydaje się, że dawało się go jakoś założyć do bomby, może np. przez jakąś przejściówkę". Dlatego pomyślałem, że i ten chemik" dałby się jakoś zaimplementować...Pamiętam z jakiegoś amerykańskiego manuala" o amunicji saperskiej (amerykańskiej), że wśród różnych różności był tam taki zestaw wkrętek - przejściówek, różnej długości, z różnymi gwintami, pozwalający na zamontowane standardowych zapalników saperskich - przede wszystkim po prostu zwykłych elektrycznych, ale także czasowych i najrozmaitszych innych - do gniazd zapalnikowych typowych pocisków artyleryjskich, moździerzowych, głowic rakietowych, bomb lotniczych itp. itd. Miało to na celu ułatwienie pracy przy ich wysadzaniu (likwidacji zbędnej amunicji) no i oczywiście także wykorzystanie ich do konstrukcji właśnie różnych pułapek, min/fugasów itp. Może i Niemcy mieli coś takiego...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 9 Lipiec 2013 Share Napisano 9 Lipiec 2013 @Speedy,Tak, Niemcy również posiadali coś takiego - w każdym razie na pewno posiadali wkrętki z gwintem M50 x 3 (pasującym pod właściwie wszystkie kalibry cięższej artylerii)umożliwiające zastosowanie zapalników saperskich. Na zachodnim forum widziałem fotki 8,8cm Sprgr z tymi właśnie wkrętkami oraz zapalnikami ZZ 35. Z tym i w przypadku bomb niemieckich, zapalniki boczne często nie są wkręcane, tylko wkładane i stabilizowane pierścieniem. Aczkolwiek nadal wydaje mi się iż przy odrobinie chęci i sprytu, zastosować można praktycznie wszystko co ma się pod ręka z zapalników saperskich - pozostaje tylko kwestia uszczelnienia jeśli minujemy naten przykład pod wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.