jan27 Napisano 24 Czerwiec 2013 Autor Napisano 24 Czerwiec 2013 Witam, przy okazji ostatniego wypadu w teren odkryłem, że mój wykrywacz zaczął się dość dziwnie zachowywać. Mianowicie przy ustawieniu Gain na pozycje 10 - czasami nawet 9 zaczyna się wzbudzać - i wydaje dźwięk tak jak przy Overgain. Poniżej 10/9 wydaje się być ok.Dodam, że akumulatorki naładowane - pokazuje poziom 11.Czy ktoś z użytkowników tego sprzętu miał podobne problemy?
hohenwalde Napisano 25 Czerwiec 2013 Napisano 25 Czerwiec 2013 Witam. Mam ten sam problem z cewką D2. Cewka na gwarancji powędrowała do serwisu z którego wróciła jako sprawna (za tą diagnozę w Vikingu skasowali ode mnie 100zł,podobno za koszty wysyłki cewki do Szkocji). Po podłączeniu do wykrywacza u mnie dalej ten sam problem. Po kilkuminutowej telefonicznej konsultacji z polskim serwisem padła diagnoza ieszczelna cewka". Obejrzałem dokładnie cewkę i rzeczywiście cewka rozszczelniła się na zgrzewie. Aktualnie cewka jest drugi raz w serwisie (czas napraw gwarancyjnych w V. to już inna bajka). Myślę, że masz dokładnie ten sam problem, objawy są idealnie takie same. Pozdrawiam.
szpagat Napisano 25 Czerwiec 2013 Napisano 25 Czerwiec 2013 Witam,najprawdopodobniej ( 99 % )rozstroiła ci się cewka, wyślij do Gliwic na strojenie i po kłopocie, Pozdrawiam.
SaperDębica Napisano 25 Czerwiec 2013 Napisano 25 Czerwiec 2013 nie rozstroila a rozszczelnila, te cewki D2 sa jakies felerne bo mam to samo.Przy przekreceniu na 9+ przesterowanie, cewka polezy w cieple pare dni i dziala ok.Za pare dni wysle moja do ProScana
jan27 Napisano 26 Czerwiec 2013 Autor Napisano 26 Czerwiec 2013 Witam i dziękuję wszystkim za odpowiedzi. No właśnie - cewka - zauważyłem rozszczelnienie na zgrzewie. Teraz kwestia tego czy wysyłać to do V - czy robić na własną rękę i zapłacić olewając gwarancję (nawet nie wiem czy V uzna tego typu usterkę za objętą gwarancją - przecież mogą orzec, że przywaliłem cewką i tyle. Wysłać to gdzieś gdzie nie będę czekać miesiącami (po poście Hohenwalde'a spodziewam się, że trochę to może potrwać a i koszta dziwne się pojawiają). Ile może kosztować naprawa takiej usterki?
k-szela Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 Typowy objaw rozstrojenia się cewki miałem tak w MXT z cewką 6x9 tą białą, po wysyłce do Proscana i strojeniu mogłem ustawić gain nawet na +3. Rozstrojenie może być spowodowane nieszczelnością cewki i dostaniem się np. wody.
jan27 Napisano 26 Czerwiec 2013 Autor Napisano 26 Czerwiec 2013 No tak tak... Cewka jest rozszczelniona - to już nie ulega wątpliwości. Zadzwonię do proscana i się dowiem, bo zakładam, że samo osuszenie problemu nie rozwiąże :-( Dzięki.
hohenwalde Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 Wysyłanie do Vikinga możesz sobie darować. Moja cewka za pierwszym razem odpoczywała" sobie u nich 40! dni, teraz mija już trzeci tydzień jak sobie u nich odpoczywa i cisza z ich strony. Przy takich terminach naprawa gwarancyjna to fikcja. W Gliwicach stroiłem inną cewkę i w ciągu max 14 dni miałem cewkę z powrotem, koszt około 150zł. Pozdrawiam.
jan27 Napisano 26 Czerwiec 2013 Autor Napisano 26 Czerwiec 2013 Dokładnie tak zrobię. Już przy pierwszym kontakcie w tej sprawie usłyszałem, że przy takich ustawieniach może to być normalne (WTF?). Do tego poczytałem trochę opinii o terminach serwisowania sprzętu itd. Szkoda mojego czasu i nerwów. Dzwoniłem już do Gliwic i skorzystam z ich pomocy, koszty niewielkie a i czas realizacji OK.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.