Skocz do zawartości
  • 0

Jakiś stary pocisk?

MagRad

Pytanie

Napisano

Czy ktoś wie co to jest? Stary pocisk? Jaki? Chyba nie łuska?
Średnica wewnętrzna 63 mm, zewnętrzna 80 mm.
Po więcej zdjęć zapraszam na mojego bloga (adres dla chętnych na maila, nie chcę, by ktoś myślał, że się w ten sposób reklamuję).
Z góry dziękuję za pomoc

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
po raz kolejny wspominasz o swoim blogu

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=719721#1590174

więc niewspominaj więcej ie chcę, by ktoś myślał, że się w ten sposób reklamuję", tylko dodawaj zdjęcia na Forum.
Identyfikujemy na Forum, nie a maila".
Napisano
@tyfus

Pojutrze będę miał kolejną zagwozdkę do identyfikacji. Zdjęcia na forum nie są zbyt duże, więc nie wiem jak będzie z widocznością szczegółów i wyrytych napisów, ale spoko. Nie będę więcej wspominał o blogu, jeśli nawet to jest drażniące ;)

@PeterN

76mm nie za mało jak na taką średnicę zewnętrzną (80mm)? Masz jakiś link do grafiki z taką amunicją?
Napisano
Średnica mierzona po denku 75 mm, po pierścieniu 80 mm. Biorąc pod uwagę nalot, niedokładność pomiaru (nie ja mierzyłem, eksponat nie mój), pewnie jest to jednak to samo.
Napisano
Witam
średnica zewnętrzna była mierzona na skorupie, czy na pierścieniu wiodącym? Zmierz dokładnie, mam wręcz identyczną skorupę i średnica mierzona suwmiarką wynosi 78mm na pierścieniu i 76,5mm w jego zagłębieniach ( tych od gwintu lufy)
Jestem pewien że to carski szrapnel jak już wcześniej wspomniał kolega PeterN :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie