Skocz do zawartości

Zagadki nie tylko lotnicze

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

12.Gondola.JAki samolot ja nosi, jaki silnik kryje?
Pytanie dodatkowe - z ilu lotnisk na swiecie mogl ten samolot w czasach swojej sluzby startowac?

Napisano
12 - właściwie to miałem strzelać, że B-36, ale po przeszukaniu sieci w poszukiwaniu fotek potwierdzających tę tezę mogę podać także jego przypuszczalny numer seryjny 52-2220 ;-)

Wersja B-36J. Silniki śmigłowe Pratt & Whitney R-4360-41. Odnośnie lotnisk -nie wiem.
Napisano
Odpowiedzi El Camino juz tradycyjnie - trafne.
Mi.Der - trafienie w punkt.Pytanie o ilosc lotnisk sformuowalem niezbyt precyzyjnie - powinno ono brzmiec - na ilu lotniskach mogl bazowac B-36 na samym poczatku swej kariery?Odpowiem wieczorem.
pozdrowienia
Grendel
Napisano
Pora rozwiazan.
Tym razem El Camino odgadl tylko dwie zagadki.11-ta:Jest to ogon B-58 Hustler i 14-ta:A-36A Apache - bombowiec nurkujacy bazujacy na wczesnych P-51.
Mi.Der bezblednie odgadl #12.B-36J .Co do lotnisk - to pierwsza, nieuzbrojona i z jednokolowymi gondolami glownego podwozia(Boze - coz to byly za kola!) wersja B-36A mogla bazowac tylko na dwoch lotniskach.Specjalnie dla nich zbudowano od podstaw kilka wielkich baz S(trategical)A(ir) C(ommand), jak np. Loring AFB w Maine.Wielkie przebudowy wykonano w bazach pozostalych - pasy nie tylko wydluzano, ale i wzmacniano, bo B-36J mial mase startowa, bagatela, 410000 funtow.
#8 odgadl Romel 79 - na zdjeciu jest cisnieniowy tunel przelazowy prowadzacy przez komore bombowa B-29.Zaloga musiala sie przeciskac, zeby odwiedzic ogonowa toalete ;o)Albo by sie napic kawy.
#9 nadal tajemnica - poczekam z odpowiedzia do jutra.
#10.Latajaca cysterna KC-97L na bazie B-29, co trafnie odgadl Schwarze Teufel.Ladna, prawda?
#14.Tez Schwarze Teufel, choc nie do konca.Jest to Mk.- 41
Owszem - bomba.Ale wodorowa.Drobiazg - 1 Mt.I rzeczywiscie miala uzywac spadochronu, by zrzucajacy ja samolot mogl znalezc sie w bezpiecznej odleglosci w chwili detonacji.Mialy je przenosic B-47, B-52 oraz B-70.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Odpowiedz na ostatnia zagadke dopiero teraz - przywalilo mnie praca-nie bylo kiedy na forum zagladac;o)
Otorz jest to wnetrze jednej z komor bombowych B-36J Peacemaker.Po prawej stronie widac hermetyczny tonel komunikacyjny.Spore, nieprawdaz?
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie