Skocz do zawartości
  • 0

stalowa szczęka

Helix333

Pytanie

Napisano

Uszanowanie,
zwracam się z prośbą o identyfikację tego zagadkowego przedmiotu. Znalezione w lesie k.Magnuszewa, tak więc przewalił się tam nasz żołnierz w '39 i '44 ale tez ruskie i niemiaszki. Nie jest to część sidła, oglądał ten przedmiot nadleśniczy. Dorzucam do wątku jedno zdjęcie, spróbuję wrzucić jeszcze kilka.
Zdrów!

Proszę resztę zdjęć wkleić w ten wątek a nie zakładać następne

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 18:01 12-06-2013

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nadleśniczy z którym wtedy rozmawiałem, mówił o szpitalu polowym, oddalonym jakieś 400 metrów od miejsca w którym trafiłem szczękę. Może to jest jakiś kierunek? Spróbujcie jeszcze podumać, fajnie byłoby zrozumieć ten przedmiot.
Zdrów!
Napisano
Rzeczywiście wyprofilowana jest ta część jak element terlicy, ale nie mogę skojarzyć, do jakiej mogłoby to pasować. A te otwory jaki mają kształt?
Napisano

dorzucam kolejne zdjęcie. Otwory regularne z obydwu stron po 8 sztuk - kształt owalizowany prostokąt, dodatkowo dwa otwory na szczycie pod prostokątnym uchem. Waga przedmiotu ok 800 gr. Dzięki za sugestię z terlicą, nie wiem czy to właściwy kierunek. Element oglądał też zaawansowany koniarz, i twierdzi, że na 99% nie jest to żaden element końskiej uprzęży. Ki czort?

Napisano

hmm, coś netowe chochliki tutaj psują, napisałem całkiem zgrabną odpowiedź, a tu bach! Dokument wygasł..., nic to pisze raz jeszcze.
Dorzucam kolejne zdjęcie (sorki dla admina, nie wiedziałem jak w jednym wątku wrzucić kilka zdjęć, szczerze, to dalej nie wiem... ;()
Dzięki za sugestie siodłowe, tu mam jednak wątpliwość, ponieważ przedmiot oglądał gość od rekonstrukcji kawaleryjskich, i stwierdził że na 99% nie jest to część końskiej uprzęży.
Co do otworów, to wyglądają nast.:
8 regularnych, zaokrąglonych na końcach prostokątów na stronę. Dodatkowo dwa otwory na szczycie + prostokątne ucho. Waga przedmiotu 900-1000 gr.
Żadnych bić nie znalazłem, wydaje mi się że na zewnętrznej stronie są widoczne ślady farby.

Napisano

extra, takie to chochliki. To ja nie doczytałem, że jestem na etapie weryfikacji każdego postu i Admini muszą go klepnąć..., sorki. Są w takim razie dwie podobne odpowiedzi. Ale jak mnie uczono, nie ma tego złego..., więc korzystając wrzucę jeszcze jedno zdjęcie, a co! ;)

Napisano

Uszanowanie,
zwracam się z prośbą o identyfikację tego zagadkowego przedmiotu. Znalezione w lesie k.Magnuszewa, tak więc przewalił się tam nasz żołnierz w '39 i '44 ale tez ruskie i niemiaszki. Nie jest to część sidła, oglądał ten przedmiot nadleśniczy. Dorzucam do wątku jedno zdjęcie, spróbuję wrzucić jeszcze kilka.
Zdrów!

Proszę resztę zdjęć wkleić w ten wątek a nie zakładać następne

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 18:01 12-06-2013

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie