bzymek Napisano 11 Czerwiec 2013 Autor Napisano 11 Czerwiec 2013 Witam ostatnio znalazłem mapę Białegostoku i okolic, chciałem was poprosić o małą pomoc iż na mapie sprawdzonej w 1927, kolorem czerwonym i znaczkiem X zostały zaznaczone obiekty już nieistniejące. Według mapy w mojej wsi były tam dwa dworki. na mapie zostały one zaznaczone słowem GUT które na objaśnieniach mapki znaczy Dwór. Moje pytanie jest takie> : czy dobrze zrozumiałem mapkę : co można znaleźne w takich miejscach i czy cokolwiek mogło przetrwać Jedna z ulic niedaleko której mógł być ten dworek ma nazwę Ul. Dworkowa Wieś nazywa się Olmonty w roku 1937 miała nazwę Olmanty (nazwa się wzięła od rodu Wolimontów) tutaj macie adres do mapy http://www.mapywig.org/m/wig100k/M29_Bialystok_wyd.prowiz._1927.jpg na mapie Olmanty są pionowo w dol od napisu Białystok i trochę na lewo
viator01 Napisano 11 Czerwiec 2013 Napisano 11 Czerwiec 2013 Oj chyba się będzie któryś z modów ciskał, że na głównym :)Jeśli chodzi o to, czy coś mogło przetrwać, to zależy od tego, co się działo na tym terenie. Ja szukałem z kolegą na terenie po nieistniejących zabudowaniach dworskich (zburzone oficyny i stajnie, ale przy nadal istniejącym dworze) i sporo fantów wychodziło. Nam było łatwiej, bo fragmenty fundamentów pozostały. Przetrwały sztućce, części uprzęży, zawiasy, klucz i fragmenty narzędzi. Kolega w podobnym miejscu znalazł ponad 50 butelek alkoholu zakopanego w ziemi (pewnie przed wojną jako lokata kapitału") i cały serwis kawowy. Ale to już było w czasie prac budowlanych i wyszło to spod łyżki koparki.Jak była tam budowa z ciężkim sprzętem, to ziemia może być przemieszana i wtedy ciężko coś znaleźć.
bzymek Napisano 11 Czerwiec 2013 Autor Napisano 11 Czerwiec 2013 jeżeli się pomyliłem nie pisze z często postów proszę nie kasować tylko przenieś na odpowiednie forum
bzymek Napisano 12 Czerwiec 2013 Autor Napisano 12 Czerwiec 2013 nikt nic niema do dodania na ten temat
viator01 Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Ale co tu dodawać. Mapa dobrze odczytana, tylko teren trzeba zbadać i zobaczyć co jest na miejscu. Powodzenia w wykopkach.
bzymek Napisano 12 Czerwiec 2013 Autor Napisano 12 Czerwiec 2013 obecnie przebywam za granica wiec dopiero 24 czerwca wracam do Polski już na mnie czeka nowiutki Fisher f4 jak coś wyjdzie z ziemi to się zwami podzielę na forum
bzymek Napisano 20 Czerwiec 2013 Autor Napisano 20 Czerwiec 2013 a może ktoś się pochwali swoimi znaleziskami z starych okolic dworków był bym zobowiązany
winteer Napisano 14 Lipiec 2013 Napisano 14 Lipiec 2013 Przeglądałem tą mapkę wcześniej jak i wiele innych z regionu Białystok/Bielsk Podlaski i dziwi mnie, że dworki/pałace które przetrwały do czasów obecnych na żadnej z map nie były oznaczone, a większość z nich pochodzi z początku XIX lub wcześniej. Mam na myśli dwory z Lewickich (obecnie ruina), Niewodnicy Nargilewskiej (ruina) i Strabli (odnowiony i zadbany)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.