paweł1987 Napisano 7 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2013 Nic specjalnego ale pierwsza po 2 latach spacerowania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweł1987 Napisano 7 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2013 i druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeremi000 Napisano 7 Czerwiec 2013 Share Napisano 7 Czerwiec 2013 gratulacje , ja dalej czekam na moją pierwszą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelikan85 Napisano 7 Czerwiec 2013 Share Napisano 7 Czerwiec 2013 Kolego to wcale długo na pierwszą nie czekałeś...ja śmigam siódmy rok i nie licząc zdenazyfikowanej porozrywanej ss to nadal nic :(Gratuluje serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 7 Czerwiec 2013 Share Napisano 7 Czerwiec 2013 ja w poprzednim sezonie nic z klamer nie trafiłem :) ale na wiosnę tego roku moją pierwsza był strzał w 10 :) czyli: klamra carska saperów (na toporach) brak poprzeczki na pasek, ale zapięcie jest :) fajne uczucie, a rąbnięta w miejscu gdzie bym się jej nie spodziewał, za stodołą u sąsiada na zoranej łące :)Gratulacje! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 7 Czerwiec 2013 Share Napisano 7 Czerwiec 2013 Co jak co ale klamerki dają niezłego kopa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 7 Czerwiec 2013 Share Napisano 7 Czerwiec 2013 na życzenie kolegi Fallschirmjager_18. Zapodaję fotki mojej pierwszej klamerki.(pozwolę sobie dołączyć do wątku, myślę że nerwów nie poruszę osoby zakładającej temat :) )Tak jak mówiłem, pierwsza klamra, niestety zgięta (ale nie aż tak strasznie, myślę że Huk100 wyprostowałby ją na cacy :D )dokładnie tak jak pisze szejk4 :) klamry to jest to! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 7 Czerwiec 2013 Share Napisano 7 Czerwiec 2013 brak poprzeczki (jak zwał tak zwał), mogła być złamana, nieczytelna, bądź wcale jej nie być :) nie ma co narzekać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 8 Czerwiec 2013 Share Napisano 8 Czerwiec 2013 witam gratuluje klamerek !paweł1987 to ze ja trafiles saperka to nic takiego :)mozecie prostowac lub nie to juz wasza sprawa tylko nie polerujcie ! sorki za brak polskich znakow ale mam z tym problem pisze z hotelowgo kompa na Krecie :):)-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matexxx_2007 Napisano 9 Czerwiec 2013 Share Napisano 9 Czerwiec 2013 Kolego paweł1987 hehehe mamy podobną sytuacje, ja też czekałem na swoja klamerkę 2 lata :) cały czas o nią prosiłem, aż w końcu się trafiła przedwczoraj :D wie ktoś co moze oznaczać ten napis na fragmencie paska BA XVII ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 9 Czerwiec 2013 Share Napisano 9 Czerwiec 2013 witam gościnnie z Krety według mojej wiedzy to bicie oznacza w moim tłumaczeniu :) własność XVII korpusu " -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matexxx_2007 Napisano 9 Czerwiec 2013 Share Napisano 9 Czerwiec 2013 A takie głupie pytanko bo niezbyt znam się na hierarchii w wojsku :), XVII korpusów było dużo czy był tylko 1, bo u mnie walczyła 8 armia i w pewnym okresie, a mianowicie w 1914 roku podlegał jej XVII korpus gen von Mackensena. Walki u mnie były w 1915 roku. Możliwe że może to być ten sam korpus ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HU13ERT Napisano 9 Czerwiec 2013 Share Napisano 9 Czerwiec 2013 BA XVII - BEKLEIDUNGSAMT XVII Armee Korps - sorty mundurowe XVII korpusu armijnego.Tu masz podział okręgówhttp://www.armianiemiecka.tpf.pl/Pliki/mapcorps.jpgCo nie znaczy, że przydziały nie mieszały się razem z przerzucanymi żołnierzami.W 1915 ten Korpus wchodziłw skład 8 armii niemieckiej i podlegał dowództwu Generała Piechoty von Pannewitz, szalał na północnym Mazowszu także pewnie Ci się zgodzi miejsce znalezienia.PozdrawiamH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matexxx_2007 Napisano 9 Czerwiec 2013 Share Napisano 9 Czerwiec 2013 Dzięki wielkie, teraz mam 100% pewność, że walczyła u mnie 8 Armia, pozostało mi tylko ustalić jeszcze czy w skład tej armii wchodził 33 Pułk piechoty Landwehry, bo znalazłem też wieczko od menażki z oznaczeniem 1 batalionu tego pułku. Bardzo ważne to dla mnie bo spisuje historie swojej miejscowości. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masssa Napisano 24 Wrzesień 2013 Share Napisano 24 Wrzesień 2013 Witam,Moja pierwsza klamerka w tym roku.Klamra RADu na powyższym zdjęciu jest przykładem wtórnego wykorzystania przedmiotu. Po wojnie usunięto z niej symbolikę hitlerowską i użytkowano przez jakiś czas, zanim trafiła na śmietnik lub została zgubiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masssa Napisano 24 Wrzesień 2013 Share Napisano 24 Wrzesień 2013 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masssa Napisano 24 Wrzesień 2013 Share Napisano 24 Wrzesień 2013 Sygnaturki A producent F.W.Assmann & Söhne, Lüdenscheid 38 rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.