Skocz do zawartości

Moja pierwsza klamra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego to wcale długo na pierwszą nie czekałeś...ja śmigam siódmy rok i nie licząc zdenazyfikowanej porozrywanej ss to nadal nic :(
Gratuluje serdecznie!
Napisano
ja w poprzednim sezonie nic z klamer nie trafiłem :) ale na wiosnę tego roku moją pierwsza był strzał w 10 :) czyli: klamra carska saperów (na toporach) brak poprzeczki na pasek, ale zapięcie jest :) fajne uczucie, a rąbnięta w miejscu gdzie bym się jej nie spodziewał, za stodołą u sąsiada na zoranej łące :)
Gratulacje! :)
Napisano

na życzenie kolegi Fallschirmjager_18. Zapodaję fotki mojej pierwszej klamerki.
(pozwolę sobie dołączyć do wątku, myślę że nerwów nie poruszę osoby zakładającej temat :) )
Tak jak mówiłem, pierwsza klamra, niestety zgięta (ale nie aż tak strasznie, myślę że Huk100 wyprostowałby ją na cacy :D )
dokładnie tak jak pisze szejk4 :) klamry to jest to! :)

Napisano
witam gratuluje klamerek !paweł1987 to ze ja trafiles saperka to nic takiego :)mozecie prostowac lub nie to juz wasza sprawa tylko nie polerujcie ! sorki za brak polskich znakow ale mam z tym problem pisze z hotelowgo kompa na Krecie :):)-pozdro
Napisano

Kolego paweł1987 hehehe mamy podobną sytuacje, ja też czekałem na swoja klamerkę 2 lata :) cały czas o nią prosiłem, aż w końcu się trafiła przedwczoraj :D wie ktoś co moze oznaczać ten napis na fragmencie paska BA XVII ?

Napisano
A takie głupie pytanko bo niezbyt znam się na hierarchii w wojsku :), XVII korpusów było dużo czy był tylko 1, bo u mnie walczyła 8 armia i w pewnym okresie, a mianowicie w 1914 roku podlegał jej XVII korpus gen von Mackensena. Walki u mnie były w 1915 roku. Możliwe że może to być ten sam korpus ?
Napisano
BA XVII - BEKLEIDUNGSAMT XVII Armee Korps - sorty mundurowe XVII korpusu armijnego.
Tu masz podział okręgów
http://www.armianiemiecka.tpf.pl/Pliki/mapcorps.jpg
Co nie znaczy, że przydziały nie mieszały się razem z przerzucanymi żołnierzami.
W 1915 ten Korpus wchodziłw skład 8 armii niemieckiej i podlegał dowództwu Generała Piechoty von Pannewitz, szalał na północnym Mazowszu także pewnie Ci się zgodzi miejsce znalezienia.
Pozdrawiam
H.
Napisano
Dzięki wielkie, teraz mam 100% pewność, że walczyła u mnie 8 Armia, pozostało mi tylko ustalić jeszcze czy w skład tej armii wchodził 33 Pułk piechoty Landwehry, bo znalazłem też wieczko od menażki z oznaczeniem 1 batalionu tego pułku. Bardzo ważne to dla mnie bo spisuje historie swojej miejscowości. Pozdrawiam.
  • 3 months later...
Napisano

Witam,

Moja pierwsza klamerka w tym roku.Klamra RADu na powyższym zdjęciu jest przykładem wtórnego wykorzystania przedmiotu. Po wojnie usunięto z niej symbolikę hitlerowską i użytkowano przez jakiś czas, zanim trafiła na śmietnik lub została zgubiona.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie