Kamil1994 Napisano 6 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Witam.Chciałbym usunąć z guziczków biały nalot, który powoli je wyżera". Moczenie w oliwce nie pomogło. Ocet co prawda usunie to, ale przy tym wytrawi nieco powierzchnię guziczka i usunie ciemny nalot. Kwasek cytrynowy podobnie. Znacie jakieś sposoby aby usunąć to i jak najmniej zaszkodzić fantom? Grzebiąc w wyszukiwarce całkowicie się pogubiłem, ponieważ każdy sposób ma jakieś wady i zalety...Fot.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 6 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Fot.2.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 6 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Mam jeszcze jedno pytanie: czym taki guzik, bądź monetę zakonserwować? Niekiedy wytrawi się fanta do gołego metalu (przy pomocy perhydrolu, elektrolizy bądź jakiegoś kwasu), a wiadomo, że go nie wyrzucę. Co polecacie, jakieś lakiery, może wazelina? Zabezpieczenie fanta w oliwce to chyba nie najlepszy sposób, wyczytałem gdzieś, że procesy gnilne spowodowane przez tłuszcze na powierzchni np. monety mogą spowodować powtórną korozję. Chodzi mi głównie o fanty z miedzi, cynku oraz mosiądzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodensen Napisano 7 Czerwiec 2013 Share Napisano 7 Czerwiec 2013 Witaj kolego. Namęczyłem się się sporo, żeby uzyskać jakieś zadowalające efekty. Cynk jest bardzo podatny na wszelkie kwasy, a zaraza cynkowa jest ciężka do wyeliminowania. Mój sposób jest taki.Wrzucam fanta do szklanego pojemnika i zalewam zwykłą gliceryną. Z miejsc zaatakowanych zarazą ulatniają się pęcherzyki. Po wyjęciu fanta z kąpieli zarazę udawało mi się usuwać poprzez pocieranie w palcach. kąpiele można powtórzyć kilka razy. Fant nieulega zniszczeniu. Czyściłem tak monety i guziory niemieckie. Po kąpieli nadmiar gliceryny usuwam ręcznikiem papierowym. Fanty trzymam w miniaturowych przezroczystych pudełkach i po ok 1.5 roku wyglądają tak samo jak po czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Czerwiec 2013 Share Napisano 7 Czerwiec 2013 w tym wątku jest o czyszczeniu cynku - rezultaty całkiem niezłe http://odkrywca.pl/tabliczka-wykonana-z-cynku,718489.html#718489 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 10 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2013 Dzięki za rady, po czyszczeniu postaram się wrzucić fotki.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kakaru Napisano 10 Czerwiec 2013 Share Napisano 10 Czerwiec 2013 miałem podobne guziki cynkowe, czyściłem elektrolizą. Po przetarciu wyglądają lepiej. Pozdraiwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 12 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2013 Myślałem też nad elektrolizą w sumie. Gaciowca poddam właśnie elektrolizie, zobaczymy co wyjdzie. Jednego kąpałem już w occie. Zaraza zeszła, jednak zostały wżery. Mimo to, nie przeszkadza mi ten fakt, zabezpieczę go wazeliną i do pudełeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.