Skocz do zawartości
  • 0

skurzana kurta -plaszcz obszyta/y baranim futrem

wolf1488

Pytanie

Napisano
Witam serdecznie dzis dostalem pare fantow skrzynke amunicyjna pare butow oficerek nemieckich i kurtke i tu mam pytanie do was osoba od ktorej dostalem fanty twierdzi ze jest to niemiecka kurta oficerska ale cos czuje ze to jest zwykla kurta cywilna nie znam sie na tym wiec prosze o pomoc . Informacjie o niej : jest to skora obszyta baranim futrem dosc grube futerko brak na niej zadnych metek ani innych sygnowan zapinana na duze czarne guziki

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta kurtka to na pewno nie jest pokładowa kriegsmarine ani pilota. Oficerowie niemieccy o ile wiem nosili skórzane płaszcze, które kupowali sobie sami. Skórzane kurtki nosili też czołgiści, ale to był zupełnie inny krój. Ten brak jakichkolwiek oznaczeń jest rzeczywiście dziwny.
Ważne jest jednak to, że skórzane wdzianka poza tymi, które wymieniłem, nie były regulaminowe i z przydziału.
A jaki jest jej rzeczywisty (a raczej mógł być) kolor? Bo ze zdjęcia wiele nie można wnioskować.
Napisano
ta osoba wspominala ze ta kurtka byla przerabiana specialnie dla niego wlasnie te podszycie z futra . Mowil tez ze w tamtych czasach oficerowie poszywali sb takowo kurtki mowil .tez ze oficerowie przerabiali tez z cywilnych
Napisano
Do wojny na wschodzie nie było wielkich problemów, później rzeczywiście pojawiało się sporo takich pomysłów. To może być prawdopodobna wersja, ale w zasadzie nie do sprawdzenia. Skoro to nie jest regulaminowy element umundurowania i jeszcze przez przeróbki pozbawiony jakichkolwiek cech wskazujących na jego przeznaczenie, to pewnie trzeba to przyjąć na wiarę taką wersję.
Kurtka rzeczywiście wygląda na przerabianą bo ma guziki jakby miała być dwurzędowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie