Skocz do zawartości
  • 0

Mała kasa pancerna - zastosowanie

asmodeusz

Pytanie

Napisano

Wpadła mi w ręce taka mała kasetka. Wielkości dużej paczki papierosów z tym, że dosyć pojemna bo pękata.Uchwyt położony na boku i zardzewiały. Oznaczenia na niej to Kasa oszczędnościowa miasta Biskupiec" i Fabryka kas pancernych Hannover" numer 580. Zapytuję jakie zastosowanie miało takie małe coś. Skarbonka dla dzieci to chyba nie była (otwór z boku pasujący do monet) bo z numerem kasetki chyba nie robiono takich rzeczy dla latorośli. Pod spodem otwierane wieczko na kluczyk. Czy to było schowane w banku w jakiejś innej kasie ? Ma może ktoś jakieś domysły ?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dodałbyś zdjęcie swojej?
ps klucz w banku? Ja bym nie ryzykował takiego ruchu jakby mi brakowało kasy w weekend np.: na grzmiącą wodę :)
Napisano
A nie była to czasami skarbonka do publicznego kwestowania?
Jakbyśmy poszukali, to może znajdziemy zdjęcia z kwest w latach nastych, dwudziestych i trzydziestych ubiegłego wieku.
Dziura z boku mogła by służyć np do mocowania skarbonki (uszko?).
Inna myśl podpowiada, że może to być kasetka do przechowywania np przez strażnika nocnego zwracanych kluczy do ważnych pomieszczeń.
Napisano
może to i była skarbona do kwestowania. Z teorią pojemnika na klucze ja osobiście byś się wstrzymał bo podłużny otwór z boku wskazuje na miejsce wrzucania pieniążków. Zastanawia mnie tylko to, że na każdym egzemplarzu jest numer; znaczy to , ze w ówczesnych czasach na pęczki było kwestujących ? :)
Napisano

Wpadła mi w ręce taka mała kasetka. Wielkości dużej paczki papierosów z tym, że dosyć pojemna bo pękata.Uchwyt położony na boku i zardzewiały. Oznaczenia na niej to Kasa oszczędnościowa miasta Biskupiec" i Fabryka kas pancernych Hannover" numer 580. Zapytuję jakie zastosowanie miało takie małe coś. Skarbonka dla dzieci to chyba nie była (otwór z boku pasujący do monet) bo z numerem kasetki chyba nie robiono takich rzeczy dla latorośli. Pod spodem otwierane wieczko na kluczyk. Czy to było schowane w banku w jakiejś innej kasie ? Ma może ktoś jakieś domysły ?

Napisano
Mam podobną z tym, że na mojej jest napisane Kasa oszczędnościowa miasta Krakowa". Z początku myślałem, że to zwykła, fikuśna skarbonka ale sam mam wątpliwości...
Napisano
Oczywiście,że jest to skarbonka przeznaczona dla dzieci w celu nauczenia oszczędzania.Były wypuszczane przez bank /miały jego logo/,który liczył na późniejszego dorosłego klienta i jak najbardziej klucz był w banku a numer pozwalał na jego identyfikację.Skarbonki rozpowszechnione w Niemczech i Austrii ale były także w Polsce przedwojennej.
Napisano

Dzięki za ciekawe linki !
Ta powyżej mi się podoba ;) Jedno mnie zastanawia; jeżeli w dużej części europy robili identyczne kasetki i tylko zmieniały się tabliczki znamionowe na nich to może kasetki te były częścią jakiejś całości i pasowało to do czegoś - np gdzieś wrzucano pieniążek i w rezultacie trafiał on do tej kasetki ( tak jak w Carrefourze wrzucają kasę do rurki i leci ona do sejfu ;))) )
I przy okazji podważam moją teorię, że na jednym z boków kasetki jet dziura po kuli. Nieprawda. Identyczna kasetka w zbiorach muzeum z linków które dostałem ma taką samą dziurę i opis jest też, że to dziura po kuli ;) A więc kasetki te miały w standardzie taki otwór z boku ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie