Liwiusz66 Napisano 31 Maj 2013 Autor Napisano 31 Maj 2013 Proszę o pomoc w identyfikacji sznura funkcyjnego z gwizdkiem, z jakich lat może pochodzić oraz czy jest on harcerski czy wojskowy. Dł. Sznura – 41cmDł. skórki – 4cmDł. Spinki – 4cmGwizdek Dł. – 47,5mmSzer. - 18,7mmCiężar – 12g
viator01 Napisano 31 Maj 2013 Napisano 31 Maj 2013 Dopiero doczytałem jego masę i niestety wszystko wskazuje, że za szybko wrzuciłem ten trop - długość i szerokość się zgadzają, ale wz. 31 miał masę około 30g bo to był stop na bazie cyny i do tego jeszcze kulka, która dodawała masy :(Niestety podobnych gwizdków było sporo - co do kształtu. Ten może być i sędziowskim.
jaim Napisano 31 Maj 2013 Napisano 31 Maj 2013 witam...dolanczam do proźby o ID . Kulka w środku drewniana z dziurką.wym 3,5cm na ~17mm(szerokosc)dzieki za pomysły .Pozdrawiam.
viator01 Napisano 31 Maj 2013 Napisano 31 Maj 2013 Widzę, że liwiusz też to zauważył zanim napisałem post. Polskie harcerskie najpopularniejsze były chyba lilijki". Widać, że jest to gwizdek wzorowany na przedwojennym wojskowym. Sznur wskazuje na stosowanie przez mundurowych", ale można byłoby też brać pod uwagę kolejarzy (bo sprawdziłem w kolekcji kolegi milicyjne i żaden nie pasuje)
Liwiusz66 Napisano 31 Maj 2013 Autor Napisano 31 Maj 2013 Temat gwizdków nie jest wdzięcznym tematem. Występuje ich spora ilość i niejedno krotnie są do siebie bliźniaczo podobne, lecz posiadają zgoła różne wymiary.I żeby nie być gołosłownym zdjęcie gwizdka bardzo podobnego do gwizdka kolegi jaim, jak najbardziej do identyfikacji.Dł. – 42 mmSzer. – 15,3 mmPozdrawiam Liwiusz66
viator01 Napisano 31 Maj 2013 Napisano 31 Maj 2013 Jaim,ten twój ma chyba nieco więcej długości - jeśli jest na zeszycie i kratki są co 0,5 cm.A noże to drewno to korek?
viator01 Napisano 31 Maj 2013 Napisano 31 Maj 2013 Tak na wygląd, to jest podobny do tego, który w Nowej Technice Wojskowej (numer specjalny 5 z 2009) opisany został jako wz. 31. Niestety mam to wydanie tylko w pdf i jakość nie jest najlepsza. Pamiętam też, że kiedyś widziałem taki gwizdek jak pierwszy z wątku chyba z mosiądzu, ale tamten był z angielskimi napisami.Rzeczywiście trudno jest to ocenić, bo było wiele podobnych różniących się szczegółami.
jaim Napisano 1 Czerwiec 2013 Napisano 1 Czerwiec 2013 ..tak gwizdek chyba identyczny co kolegi ..z jakiegos stopu cyny. Kulka drewniana niestety rozpadła sie na połowy co widac, jeden bok gwizdka ,, zaslepka'' jest wklęsła ... może to gwizdek S.O. bo niedaleko gwizdka znalazłem odznake Straży Obywatelskiej z 1920r.pozdrawiam
Liwiusz66 Napisano 1 Czerwiec 2013 Autor Napisano 1 Czerwiec 2013 Dziś zważyłem gwizdek i waga wyniosła 25 g, jest to około 4,5g za mało, aby można było próbować podciągnąć go do gwizdka wz.31 o pozostałych wymiarach nie wspomnę. Wygląd gwizdka właściwie jest taki sam jak na zdjęciu pokazanym przez kolegę viator01, mimo to gwizdek nie jest gwizdkiem wz31.Wniosek.Diabeł tkwi w szczegółachhttps://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxrYXdhbGVyaWFpaXJwfGd4OjY0OWUxOGI1Y2Y1M2UzNmUDużo mądrości w tym, co mówisz jaim bo gwizdki wz.31 które nie spełniały norm nie koniecznie musiały zostać zniszczone, mogły zostać wcielane do innych organizacji między innymi Straży Obywatelskiej, ale i mogły być sprzedawane, jako cywilne.Pozdrawiam Liwiusz66
viator01 Napisano 1 Czerwiec 2013 Napisano 1 Czerwiec 2013 Jest też i inna możliwość, że te gwizdki były produkowane w wersjach wojskowych i cywilnych (teraz też tak się czasami robi)Z tą masa rzeczywiście gwizdek mimo wyglądu nie pasuje do wz. 17.Mnie intryguje ten sznur - bo wygląda na jakiś samodzielnie wykonany (przynajmniej ja nigdy takiego nie spotkałem), bo wszystkie wojskowe i harcerskie miały pętle do zaczepiania o guzik a nie taką skórkę. Można byłoby jeszcze prześledzić trop gwizdków kolejarskich. Tylko jeszcze nie znalazłem informacji o gwizdkach mimo, że sporo mam materiałów o kolei :(
viator01 Napisano 1 Czerwiec 2013 Napisano 1 Czerwiec 2013 Pamiętałem, że gdzieś już też podobny widziałem. Teraz sobie przypomniałem gdzie, ale też nie został zidentyfikowany :(http://myvimu.com/exhibit/25400-gwizdek-olowiany
Liwiusz66 Napisano 1 Czerwiec 2013 Autor Napisano 1 Czerwiec 2013 Dzięki viator01 za zaangażowanie w temat, fakt ja również nie spotkałem się z podobnym mocowaniem sznura. Generalne to nie wykluczam żadnego pochodzenia sznura. Jedną charakterystyczną rzeczą w tym wszystkim jest spinka, może fachowcy od umundurowania lub wyposażenia są w stanie zidentyfikować.Pozdrawiam Liwiusz66
Liwiusz66 Napisano 31 Maj 2013 Autor Napisano 31 Maj 2013 Proszę o pomoc w identyfikacji sznura funkcyjnego z gwizdkiem, z jakich lat może pochodzić oraz czy jest on harcerski czy wojskowy. Dł. Sznura – 41cmDł. skórki – 4cmDł. Spinki – 4cmGwizdek Dł. – 47,5mmSzer. - 18,7mmCiężar – 12g
viator01 Napisano 31 Maj 2013 Napisano 31 Maj 2013 tu ważniejszy jest gwizdek :)Na pierwszy rzut oka wygląda jak polski sygnałowy wz. 31, chociaż różni się w detalach. Sprawdź czy jest w nim kulka. I może porównaj wymiary http://www.dobroni.pl/rekonstrukcja-zdjecia,138773
Pytanie
Liwiusz66
Proszę o pomoc w identyfikacji sznura funkcyjnego z gwizdkiem, z jakich lat może pochodzić oraz czy jest on harcerski czy wojskowy.
Dł. Sznura – 41cm
Dł. skórki – 4cm
Dł. Spinki – 4cm
Gwizdek
Dł. – 47,5mm
Szer. - 18,7mm
Ciężar – 12g
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.